Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki śniadaniowe bezglutenowe
Do większej miski przesiewamy mąkę, ze szczyptą soli. Dodajemy rozczyn i chwilę wyrabiamy po czym dodajemy jajko, a na końcu rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy aż do momentu gdy będzie odchodzić do miski. Gdy ciasto będzie za rzadkie dodajcie odrobinę mąki, gdy będzie za sypki dodajcie odrobinę mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstaw do podwojenia objętości (ok. 1h).
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na równe porcje. W tym celu możecie użyć wagi kuchennej. Odpowiednie porcje ciasta formujemy w kulki do momentu, aż ich powierzchnia będzie gładka. Bułki przekładamy na blaszce wysmarowanej olejem ub na silikonowej macie. Bułki możemy lekko docisnąć do blachy i naciąć ich wierzch ostrym nożem. Bułki odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Przed włożeniem do piekarnika bułki możemy posmarować roztrzepanym białkiem i posypać wybranymi ziarnami sezamem. Bułki pieczemy w temperaturze 180°C przez 20-30 minut.