Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z dżemem
Mąkę przesiewamy dodajemy drożdże, sól, cukier i ciepłe mleko, zagniatamy. Następnie dodajemy lekko ciepłe roztopione masło i ponownie zagniatamy, aż ciasto będzie jedwabiste i gładkie. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. 1-1,5 godz. do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie chwilę zagniatamy, aby je odgazować. Dzielimy na 14 równych części ( u mnie po 64 g ). Stolnicę lekko podsypujemy mąką i każdą część lekko rozwałkowujemy na kształt koła.
Do wykrawania ciasta używam dwóch szklanek jedną większą i drugą nieco mniejszą, wtedy otrzymujemy podstawę bułek i większą obwódkę, którą zawijamy w ósemkę. Jedną połowę zaplecionego ciasta w ósemkę układamy na podstawie bułeczek, przykrywając drugą. Powstałe bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia ok. 15 min. Po tym czasie nadziewamy środek dżemem, a boki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 220 C przez ok. 10-14 min. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl