Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwinie w syropie
W wilgotne słoiki wkładamy ciasno brzoskwinie ale ich nie ubijamy.
Wkładamy do 3/4 słoika można troszkę mniej lub więcej w zależności ile mamy owoców i zalewy.W miedzy czasie gotujemy 1litr wody z cukrem.
Gorącą wodą z cukrem zalewamy brzoskwinie i zakręcamy słoiki.
Teraz pasteryzujemy.Pasteryzacja trwa ok 15-30 minut w zależności od wielkości słoika ja robię to tak ze na każde 0,5 litra przeznaczam 15 minut.
Pasteryzacja ma wyglądać w ten oto sposób;
garnek z zimna woda-tam układamy słoiki tak aby woda sięgała do ok 2 cm poniżej linii pokrywki . Woda ma wrzeć ale nie bulgotać czyli na małym
ogniu.potem jak już nam pokrywa nabrzmiała zdejmujemy garnek z ognia i albo pozostawiamy słoiki tak jak są do wystygnięcia albo wyjmujemy i odwracamy do góry dnem -w zależności kto jak robi.
Brzoskwinie są pyszne i nie takie mdłe jak z puszki. Są jędrne pyszne i delikatne w smaku.polecam :)