Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

brokułowa tarta

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brokuł 1 duży
Ciasto:
mąka czubata szklanka
masło 120 g
żółtko jajek 2 szt
sól szczypta
Krem:
śmietana 200 ml
białko 2 szt
pieprz 1/3 łyżeczki
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
papryka mielona szczypta
mąka pszenna 1 łyżka
DODATKOWO:
cebula 1 duża
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: brokułowa tarta

Z podanych składników wyrobiłam ciasto i wstawiłam do lodówki.

Brokuła umyłam i obgotowałam w lekko osolonej wodzie, gdy przestygł, pokroiłam go na małe kawałki.

Cebulę zeszkliłam na maśle.

Przyrządziłam krem. Śmietanę zmiksowałam z mąką i przyprawami. Białka ubiłam na sztywno i dodałam do śmietany. Całość zmiksowałam.

Ciasto wyłożyłam na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Położyłam na nie folię aluminiową do pieczenia i wysypałam na nią ryż (zapobiega to puchnięciu ciasta). Piekłam ciasto przez około 15 minut w 180 stopniach. Wyjęłam, zsypałam ryż i zdjęłam folię. Położyłam cebulę i brokuła. Zalałam kremem. Piekłam w 180 stopniach do momentu aż krem na środku tarty zrobił się gęsty.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa/kalapurtka 01.08.2012 20:04
Pyszne
paula99926 01.08.2012 14:45
dziękuję :)
Karolciaf1990 31.07.2012 20:15
piękna!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak