Przepis i sposób przygotowania na: brokułowa tarta
Brokuła umyłam i obgotowałam w lekko osolonej wodzie, gdy przestygł, pokroiłam go na małe kawałki.
Cebulę zeszkliłam na maśle.
Przyrządziłam krem. Śmietanę zmiksowałam z mąką i przyprawami. Białka ubiłam na sztywno i dodałam do śmietany. Całość zmiksowałam.
Ciasto wyłożyłam na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Położyłam na nie folię aluminiową do pieczenia i wysypałam na nią ryż (zapobiega to puchnięciu ciasta). Piekłam ciasto przez około 15 minut w 180 stopniach. Wyjęłam, zsypałam ryż i zdjęłam folię. Położyłam cebulę i brokuła. Zalałam kremem. Piekłam w 180 stopniach do momentu aż krem na środku tarty zrobił się gęsty.
Smacznego :)