Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
cukier 6 łyzek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Przełożenie

masa makowa 3/4 puszki
skórka pomarańczowa 50 gram
daktyle 5 sztuk
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
galaretka agrestowa 1 opakowanie

Dodatkowo

śmietana 30% 250 gram
cukier puder 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać.
Krok 1 - Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką foto
2
Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 2 krążki.
Krok 2 - Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką foto
3
Przełożenie: Galaretki ( każdą osobno) rozpuścić w 400 ml wody i wylać do głębokiego talerza i zostawić do stężenia.
Krok 3 - Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką foto
4
Do miski przełożyć masę makową. Wlać syrop barmański i wymieszać dokładnie. Dodać skórkę pomarańczową oraz pokrojone w drobną kostkę daktyle. Ponownie wymieszać.
Krok 4 - Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką foto
5
Nasączenie: We wrzątku dokładnie wymieszać syrop barmański. Wykonanie: Na paterze ułożyć pierwszy krążek biszkoptu, spiąć obręczą z tortownicy. Nasączyć. Rozsmarować połowę przygotowanej masy.
Krok 5 - Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką foto
6
Z każdego koloru galaretki pokroić połowę w mała kostkę. Przełożyć kostki na masę makową ( wymieszać kolory). Następnie wyłożyć resztę masy makowej, rozsmarować ją i przykryć drugim kawałkiem biszkoptu. Nasączyć go. Tort przykryć i odstawić na noc do lodówki.



Dekoracja: Kolejnego dnia śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Udekorować według uznania. Z pozostałej galaretki wykroić foremką do ciastek bożonarodzeniowe ozdoby i udekorować torcik. Odłożyć na jeszcze 30 min do lodówki. Smacznego!
Krok 6 - Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 21.03.2015 14:09
musiał być pyszny
Krystyna32 15.03.2015 13:46
śliczny i pyszny
bertpvd 15.03.2015 10:26
piękny tort !
IZABELA29 15.03.2015 09:30
warto go zrobic
Maridka19 15.03.2015 08:54
Ale smakowitości :)
wwwiolka 14.03.2015 23:35
Bardzo fajny przepis.
Bernadeta1 14.03.2015 22:33
super torcik
Futka 14.03.2015 22:29
Śliczny i pyszny torcik :)
Michał2 14.03.2015 22:23
Dobry tort
Renataj 14.03.2015 21:46
Pomysłowa dekoracja.
mirosława4 14.03.2015 21:31
zjadłabym kawałek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak