Przepis i sposób przygotowania na: Blok muffinowy z gruszkami
Budyń ugotować na mleku (ew. dosłodzić).
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Masło utrzeć z cukrami do białości. Dodać kilka kropel aromatu do ciast migdałowego. Cały czas miksując, wbijać po jajku.
Zmniejszyć obroty i wlać mleko, a następnie dodać przesianą mąkę.
Do ciasta wsypać 1/3 opakowania przyprawy do szarlotki (ew. mieszankę cynamonu, imbiru, kardamonu, zmielonych goździków lub cynamon z przyprawą do piernika).
Wrzucić owoce i wymieszać delikatnie łyżką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać 1/3 porcji ciasta. Następnie wyłożyć budyń i resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 min (sprawdzać za pomocą patyczka czy ciasto nie jest surowe).
Ok. pół tabliczki czekolady stopić (dodałam troszkę śmietany kremówki i masła) i polać nią ostudzone ciasto. Posypać wiórkami i odstawić do zastygnięcia polewy.