Przepis i sposób przygotowania na: biszkopt z marmoladą jabłkowo marchewkową
Kroki postępowania
Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części.
Jabłka i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce,mieszamy razem i gotujemy do momentu, aż masa zrobi się miękka. Zestawiamy z ognia, miksujemy blenderem na gładki mus, a następnie dodajemy cukier, cynamon oraz sypką galaretkę.
Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Na mleku gotujemy budyń,który następnie studzimy.
Wystudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej na jednolita masę.
Masę z jabłek przekładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugą połówką biszkoptu i odstawiamy na około pół godziny do lodówki, aby masa jabłkowa stężała.
Następnie na biszkopt wykładamy masę budyniową,a wierzch posypujemy startymi biszkoptami lub samą startą białą czekoladą