Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowiec Eli

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 5 sztuk
cukier kryształ 1 szklanka
olej 6 łyżek
mąka pszenna 1,5 szklanki
jabłka 2 sztuki
kakao 1 łyżka
masa
jajko 2 sztuki
cukier kryształ 3 łyżki
margaryna 1 kostka
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
galaretka pomarańczowa 2 sztuki
Pianka:
śnieżka 2 opakowania
mleko 1 szklanka
galaretka agrestowa 1 opakowanie
banan 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec Eli

Kroki postępowania

1
Białka jaj ubić z cukrem, dodać żółtka i olej. Suche składniki tj mąkę i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszać razem. Dodać do białek, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na 2 części w stosunku 1/3. Do mniejszej porcji dodać kakao. Na posmarowaną brytfannę wylać najpierw ciasto białe a na nie ciasto ciemne.Jabłka obrać i pokroić w plastry, ułożyć na cieście.
Piec w temp. 200*C przez około 50 min.
Krok 1 - Bananowiec Eli foto
2
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i wstawić do chłodnego miejsca by prawie stężała.
Cukier ubić na parze z całymi jajkami. Margarynę zaś utrzeć, a następnie dodać pianę.
Banany zetrzeć na tarce na papkę.
Połączyć margarynę z białkami, startymi bananami i tężejącą galaretką na jednolitą masę. Posmarować nią placek.
Galaretki pomarańczowe przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejące przelać na placek. Wstawić do stężenia do lodówki.
Krok 2 - Bananowiec Eli foto
3
W tym czasie rozpuścić galaretkę agrestową w 400 ml wody i odstawić do momentu kiedy zacznie tężeć. Następnie śnieżki ubić z mlekiem, dodać do nich tężejącą galaretkę agrestową. Całość dobrze połączyć. Ułożyć na zsiadłej galaretce. Wierzch do dekoracji posypać np tartą czekoladą. Placek wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia.
Smacznego :)
Krok 3 - Bananowiec Eli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 06.03.2014 18:14
Świetne ciasto!
Przepisy Joanny 01.03.2014 18:12
bardzo lubię ciasta z owocami
Małgorzata9 29.12.2013 21:27
smakowicie się prezentuje
Katarzyna34 29.12.2013 15:43
smakowicie wygląda
2milutka 29.12.2013 11:59
fajne ciasto:)
Rycerz
Rycerz 29.12.2013 11:37
Świetnie w przekroju wygląda!
smerfna_chatka 29.12.2013 11:32
bardzo smaczne
pawel123 29.12.2013 10:58
ale smakowitości
krystyna330 29.12.2013 10:56
świetny przepis
Konczi 29.12.2013 10:39
super ciacho
Paolcia 29.12.2013 09:49
smacznie wygląda :)
noninka77 29.12.2013 09:46
rewelacyjne:)
kriko 29.12.2013 09:31
super ciacho
Edith85 29.12.2013 09:18
Super ciacho :)
Jusiaa 29.12.2013 08:13
Ciasto jest świetne :)
monisia1977 29.12.2013 08:00
super ciacho
iwi 29.12.2013 00:52
Ciacho pierwsza klasa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak