Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z połówkami jabłek , budyniem i orzechowym lukrem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
masło 82% 250 g
jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
serek homogenizowany 150 g , waniliowy

Jabłka

jabłka 9 sztuk
cynamon Prymat

Budyń

budyń śmietankowy 1 sztuka
mleko 0,5 l
cukier 2-3 łyżki
masło 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka

Lukier

cukier puder 1 szklanka
śmietana 18 proc 2 łyżki
orzechy włoskie siekane 3 łyżki

Porada

Ciasto jest proste i dość szybkie w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z połówkami jabłek , budyniem i orzechowym lukrem

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz wbić jajka.
Dodać serek, posikane schłodzone masło, zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować pod wymiar blaszki.

Budyń: Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać cukier oraz masło , wbić żółtko energicznie mieszając do zgęstnięcia budyniu.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne.
Jeden płat ciasta położyć w blaszce do pieczenia, rozsmarować budyń, ułożyć jabłka w małych odstępach od siebie.
Jabłka oprószyć cynamon, przykryć pozostałym ciastem.
Piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Lukier: Cukier puder połączyć ze śmietaną do powstania gładkiego lukru.
Wsypać orzechy , dokładnie wymieszać.

Upieczone ciasto polać po całości lukrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak