Tort z pomidorami
Biszkopt do tego tortu zawiera pomidory. Warto wspomnieć że według botaników pomidory nie są warzywami jak się powszechnie uważa, a owocami. Postanowiłam sprawdzić czy pomidory nadają się do pieczenia tortu. Bałam się, że smak pomidorów będzie wyczuwalny i eksperyment się nie uda. Efekt jaki uzyskałam pozytywnie mnie zaskoczył. Pomidory można nazwać takim sekretnym dodatkiem, którego nie da się wyczuć. Z piekarnika unosił się aromat cynamonu. Biszkopt ładnie urósł, nie miał zakalca, był wilgotny. Wyszedł po prostu pyszny. Zachęcam wszystkich do takich eksperymentów.
Ciasto
pomidory 500 gram (waga przed obróbką)
Jajka 3 sztuki
Cukier 1 szklanka
Olej ⅓ szklanki
Kakao 4 łyżki
Cynamon 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ½ łyżeczki
Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Soda oczyszczona
1 łyżeczka Mąka pszenna
3 szklanki
Krem
Budyń czekoladowy
Masło 200 gram
Dodatkowo
Maliny świeże
Wykonanie
Ciasto
Pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem, obieramy i wykrajamy nasiona. Następnie miksujemy blenderem.
Jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej, mieszamy. Potem mieszamy z kakao, cynamonem i przyprawą do piernika. Wsypujemy sodę, proszek do pieczenia oraz mąkę, łączymy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wlewamy do blachy o średnicy 18 cm. Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach.
Upieczone ciasta studzimy. Jedno z nich kroimy tak żeby uzyskać z niego 2, średnie i najmniejsze tak żeby powstała piramida, można też upiec od razu 3 ciasta różnej wielkości.
Krem
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie studzimy. Masło ucieramy na puch. Dalej ucierając dodajemy po łyżce budyniu. Gotowy krem dzielimy na 2 części. Pierwszą przekładamy ciasto. Drugą używamy do dekoracji.
Tort dekorujemy malinami. Można też posypać cukrem pudrem.