Tort szachownica
Ten tort po przekrojeniu zaskoczy na pewno niejedną osobę. Niektórzy pewnie będą zastanawiać się jak to jest zrobione. Okazuje się, że taki efekt nie jest trudny do uzyskania. Nie posiadam niestety zdjęć z przekładania tortu (nie miałam kopii i przepadły razem z telefonem), na szczęście zostały z efektu końcowego.
Składniki
Krem:
0,5 l śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
Ciasto I
Jajka 4 sztuki
Cukier 1 szklanka
Mąka pszenna 3 łyżki
Mąka ziemniaczana 2 łyżki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Ciasto II
Jajka 4 sztuki
Kakao 3 łyżki
Cukier 1 szklanka
Mąka pszenna 3 łyżki
Mąka ziemniaczana 2 łyżki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Wykonanie:
Krem:
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder.
Ciasto I
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, kakao, mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do okrągłej formy o średnicy 28 cm. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut.
Ciasto II
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do okrągłej formy o średnicy 28 cm. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut.
Po upieczeniu kroimy każdy biszkopt na dwie części, aby powstały 4 blaty.
W każdym blacie ciasta wykrajamy małe koło i średni pierścień. Ciemne i jasne koła i pierścienie przekładamy na zmianę tak jak na zdjęciu. Powstają dwukolorowe blaty ciasta. Krem dzielimy na 4 części. Przekładamy tort, blaty ciasta przekładamy naprzemian, aby uzyskać efekt szachownicy (nie kładziemy 2 takich samych blatów na siebie, tylko 2 różne). Wierzch smarujemy ostatnią częścią kremu, następnie posypujemy rozdrobnioną czekoladą.