Stragany i krzaczki w ogródkach aż uginają się od pięknych i czerwonych pomidorów, w końcu trwa na nie sezon. Można z nich zrobić tyle pysznych smakołyków, od przetworów, sałatki, zupy czy zjadane tak na surowo na kanapce. A jak jest u Was? Lubicie pomidory?
W tym wpisie przedstawię Wam kilka moich propozycji na wykorzystanie pomidorów. Można z nich przygotować pyszne sałatki, zapiekane na gorąco, czy idealne na lato chłodniki. Z pomidorów można jeszcze przygotować przetwory na zimę, np. suszone pomidory czy domowy ketchup lub przecier pomidorowy. Najwięcej witamin mają zjadane na surowo, nie przetwarzane, można z nich przygotowywać sałatki lub tak po prostu zjeść na kanapce. Podobno nie można ich łączyć z ogórkiem zielonym, ale chyba mało kto tego przestrzega, również osoby chorujące na dnę moczanową i zapalenie stawów powinny unikać ich zjadania w dużych ilościach. Odmian pomidorów jest wiele, można je wyhodować samemu lub kupić na bazarkach warzywnych. Zachęcam do zjadania pomidorów.
Właściwości pomidorów:
- mają właściwości przeciwnowotworowe
- dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacniają odporność
- zapobiegają miażdżycy i zawałom
- obniżają ciśnienie krwi
- działają moczopędnie
- zawierają dużo witamin i składników odżywczych
- dzięki błonnikowi wspomagają trawienie
- są niskokaloryczne, 10 dag pomidora to około 18 kcal
Przepisy, które polecam:
Pomidory nadziewane kaszą kuskus i suszonymi pomidorami.
Ponieważ bardzo lubię kaszę kuskus postanowiłam przygotować z nią pomidory. Takie pomidory możemy przygotować bardzo szybko. Będą idealne na przekąskę. Zapraszam:)
Składniki:
4 średnie pomidory
pół szklanki kaszy kuskus
1 szklanka bulionu warzywnego
4 suszone pomidory
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
natka pietruszki według uznania
dodatkowo:
1 łyżka oleju
5 dag sera żółtego
Wykonanie:
1. Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, gotujemy minutkę do wchłonięcia całego płynu cały czas mieszając. Studzimy. Natkę płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy drobno razem z suszonymi pomidorami.
2. Do kaszy dodajemy pokrojoną natkę i pomidory, przyprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, pieprzem i ewentualnie solą. Mieszamy.
3. Pomidory myjemy i osuszamy, ścinamy wierzchy, a środek delikatnie wydrążamy, następnie osuszamy na papierowym ręczniku.
4. Do przygotowanych pomidorów nakładamy kaszę, układamy w formie żaroodpornej, na dno formy wlewamy olej. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia pomidory posypujemy startym na drobnych oczkach serem żółtym. Zapiekamy aż ser się roztopi. Podajemy.
5. Smacznego.
Sałatka caprese.
Sałatka caprese to włoska sałatka. Przyrządza się ją ze świeżych pomidorów, sera mozzarella i bazylii. Przyrządza się ją bardzo szybko. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Zapraszam:)
Składniki:
2 średnie pomidory
1 kulka mozzarelli ( około 125 g )
1 łyżka oliwy
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki bazylii suszonej
kilka listków bazylii
kilka zielonych oliwek
Wykonanie:
1. Pomidory myjemy i osuszamy. Mozzarellę wyjmujemy z zalewy. Następnie ser i pomidory kroimy w plasterki, pomidory lekko osączamy na papierowym ręczniku z soku.
2. Oliwę mieszamy z ziołami. Oliwki wyjmujemy z zalewy.
3. Na talerzu układamy pomidory, ser mozzarellę i oliwki, skrapiamy oliwą z ziołami i dekorujemy bazylią. Podajemy.
4. Smacznego.
Chłodnik pomidorowo-ogórkowy z nutką mięty.
Uwielbiam takie chłodniki w bardzo gorące dni. Ten chłodnik robi się bardzo szybko, potem tylko oczekiwanie jak będzie zimny. Według mnie mięta do niego idealnie pasuje. Chłodnik jest bardzo orzeźwiający.Polecam na upalne dni. Zapraszam:)
Składniki:
jogurt naturalny (40 dag )
3 średnie pomidory
2 ogórki zielone
kilka listków mięty
koperek zielony ( według uznania )
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie pomidory i miętę bardzo dokładnie miksujemy blenderem.
2. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno siekamy.
3. Do jogurtu dajemy zmiksowane pomidory z miętą ,starte ogórki i koperek. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Chłodnik wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Podajemy zimny.
5.Smacznego.
Gazpacho-hiszpański chłodnik.
Gazpacho to chłodnik z papryki i pomidorów. Pochodzi z kuchni hiszpańskiej. Dobrze przyprawiony i schłodzony będzie smacznym posiłkiem na upalne dni. Zapraszam:)
Składniki:
pół kilo pomidorów
1 czerwona papryka
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
bazylia suszona do smaku
dodatkowo:
2 ogórki zielone
4 kromki chleba
Wykonanie:
1. Warzywa płuczemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obieramy, pomidory kroimy na cząstki. Następnie dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i zioła do smaku. Dokładnie mieszamy.
2. Przygotowane gazpacho wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia, najlepiej na kilka godzin.
3. Ogórki obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni, następnie studzimy.
4. Do miseczek lub na talerze nakładamy porcje gazpacho, posypujemy ogórkiem i grzankami. Podajemy.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.