Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowe ciasta-na podwieczorek.

Mam dla Was kolejne propozycje ciast na podwieczorek. Tym razem ciasta jogurtowe. Jedno z kiwi, a jedno z serem białym. Zapraszam do wpisu może wybierzecie coś dla siebie i upieczecie.

Mam dla Was kolejne propozycje ciast na podwieczorek. Tym razem ciasta jogurtowe. Jedno z kiwi, a jedno z serem białym. Zapraszam do wpisu może wybierzecie coś dla siebie i upieczecie.

Ciasta jogurtowe mają to do siebie, że są bardzo wilgotne, więc jak ktoś nie lubi ,,suchych'' ciast to te są dla niego idealne. Osobiście uwielbiam takie ciasta i często je piekę. Proste i szybkie w wykonaniu, więc w sam raz na podwieczorek. Jedno ciasto jest z owocem kiwi, a drugie z białym serem. Każdy może wybrać coś dla siebie. Polecam na niedzielne popołudnie z filiżanką aromatycznej kawy. Upieczcie i zjedzcie z rodziną.

 

Moje pyszne przepisy:


1. Jogurtowe ciasto z kiwi.


Mam dla Was bardzo pyszne ciasto. Wystarczy 15 minut plus pieczenie. Bardzo, bardzo polecam, jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać. Ma same zalety i jedną wadę. Jest niedrogie w przygotowaniu, łatwe i szybkie, a wada to niestety idzie w boczki...może jakby zjadł jeden kawałek, to by nie poszło, ale nie da się poprzestać na jednym. Dodam, że podczas pieczenia tak cudownie pachnie, że nie można doczekać się kiedy będzie gotowe i najchętniej ukroiłoby się kawałek gorącego. Zachwalam, zachwalam, więc koniecznie musicie je upiec. Zapraszam :)

 

Jogurtowe ciasta-na podwieczorek.

 

Składniki:


Ciasto:

2 jajka

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

100 ml oleju

20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego

pół szklanki kaszy manny

półtorej szklanki mąki tortowej

2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

kilka sztuk kiwi

 


Wykonanie:

1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.


2. Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.


3. Umyte i osuszone owoce obieramy i kroimy w dość grube plastry, następnie wciskamy je lekko w ciasto.


4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy w plastry i podajemy.


5. Smacznego życzę.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto można pokroić na około 12 kawałków.

Najlepiej, żeby kiwi było trochę twarde.

 

2. Ciasto jogurtowe z białym serem.

 

Uwielbiam takie ciasta, proste i szybkie do wykonania, a do tego niedrogie. Można je przygotować dla niespodziewanych gości lub tak po prostu na podwieczorek. A takie składniki najczęściej mamy w kuchni. Można je podać z filiżanką kawy, herbaty, kubkiem kakao czy mleka, co kto lubi. Dodam, że połączenia ser białego z wiórkami kokosowymi jest wspaniałe. Zapraszam :)

 

Jogurtowe ciasta-na podwieczorek.

 

Składniki:


Ser:

25 dag sera białego półtłustego

2 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

1 budyń waniliowy

1 jajko

4 kopiaste łyżki wiórków kokosowych


Ciasto:

2 jajka

półtorej szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki krupczatki

pół szklanki cukru

2 cukry waniliowe

100 ml oleju

20 dag jogurtu naturalnego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

 

1. Masa serowa: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.


2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.


3. Do pieczenia: Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto kupkami wykładamy masę serową.


4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.


5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21cm.

Ciasto można pokroić na około 12 dużych kawałków.

Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.

 

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak