Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naturalne soki i syropy

Czas zmiennej temperatury to czas chorób. Poniżej przedstawiam kilka domowych propozycji które pomogą nam się przed nimi uchronić lub w walce z nimi.

Latem, gdy krzewy w moim ogrodzie obficie owocują, zbiory przeznaczam nie tylko na dżemy, kompoty, musy, ale również na soki owocowe.

Soki te pijemy rozcieńczone z wodą lub dodajemy do herbaty.

Najczęściej soki robię z:

- malin

- winogron

- brzoskwiń

- pigwy

W przypadku malin i winogron, obrane i umyte owoce wrzucam do sokownika, posypuję cukrem i cierpliwie czekam aż sok wypłynie wężykiem do postawionego obok garnuszka. Są dwie tzw. szkoły: można cukier dodać dopiero do wyciśniętego soku i zagotować, jak kto woli J

Owoce pigwy, zaś ściera się na tarce, zasypuje cukrem i dodaje na bieżąco kilka łyżeczek powstałego soku do herbaty.

SOK Z BRZOKSWIŃ (Z podanych składników wychodzi 7 słoików 0,5l)

4kg brzoskwiń
1/2 kg cukru

Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę. Wrzucić do sokownika. Postawić na piecu w celu wytrącenia się soku. Naturalne soki i syropy

Co jakiś czas odkręcić kurek sokownika, by wypłynął wytworzony sok. Naturalne soki i syropy

Do soku wsypać cukier, zagotować. Sok rozlać do słoików. Zapasteryzować.Naturalne soki i syropyNaturalne soki i syropy 

 Miód z kwiatów mlecza

500 kwiatów mleczu
1 litr wody
mała cytryna

2kg cukru
3 cytryny

Kwiaty mlecza, zalać wodą, dodać cytrynę pokrojoną w plastry wraz ze skórką. Gotować 1/2 godziny. Przecedzić przez nylonowe sitko, dodać 2 kg cukru i gotować kolejne 1/2 godziny na małym ogniu. Wlać sok z 3 cytryn i gotować 1/2 godziny. Gorące wlewać do słoików, zakręcić wieczkiem i pasteryzować ok 10 min.

Kwiatki mleczu należy zbierać w słoneczne dni. Naturalne soki i syropy

 

Pigwa jest bogata w witaminę C oraz w witaminy z gr B to też jej spożycie w okresie jesienno-zimowych jest tym bardziej zalecane, by uchronić się przed przeziębieniami.

Taki syrop to bomba witaminowa, który doskonale smakuje dodany w proporcji 2-3 łyżeczek do kubka herbaty.

 

Syrop z pigwy do herbaty

4 pigwy (ok 600g)
ok 12 kopiatych łyżek cukru

Pigwę umyć, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Potartą pigwę układać warstwowo, zasypując co warstwę cukrem ( każda warstwa - 3 łyżki cukru). Po tygodniu, sok zlać. Naturalne soki i syropy

Początkowo soki robiłam tylko i wyłącznie z malin, ale pomysł zrodził się by uchronić owoce przed zepsuciem się i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę.

anka1988 11.01.2017 14:46
Na typowe już przeziębienie polecam domowy lek na przeziębienie: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/341872/cudowny-lek-na-przeziebienie.html
VioletoweKucharzenie 10.01.2017 21:45
Przydałaby mi się taki domowy syrop bo choróbsko mnie dopadło :-(
Ola1984 10.01.2017 10:59
Domowe soki i przetwory nie mają sobie równych :) Pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak