Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka, smaczna kolacja

Ostatni posiłek przed snem powinien być pożywny a zarazem lekkostrawny.

Lekarze zalecają by ostatni posiłek spożywać co najmniej 3h przed snem. Ponadto posiłek ten powinien być lekkostrawny. 

Według mnie najlepsza propozycją są tutaj sałatki, wszelkie lecz najlepiej bez dodatku majonezu, gdyż jest on ciężkim jej składnikiem.

Jakie sałatki mogę polecić ze swojej strony?

SAŁATKA WIOSENNA

1/2 puszki kukurydzy konserwowej
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 puszki fasoli czerwonej
1/2 główki sałaty lodowej
1 czerwona cebula
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 ogórka zielonego

sos:
ok 4 łyżki oleju rzepakowego
zioła prowansalskie
oregano, sól, pieprz, do smaku

Kukurydzę, groszek i fasolę odcedzić. Sałatkę podrzeć rękoma na mniejsze kawałki, dodać kukurydzę, groszek i fasolę. Składniki sosu połączyć ze sobą dodać do sałaty.   Cebulę pokroić w piórka, a tuńczyka odcedzić.  Na półmisku wyłożyć sałatę, a po przeciwnych stronach ułożyć tuńczyka i cebulę.  Lekka, smaczna kolacja

SAŁATKA

1 opakowanie krewetek królewskich
1 opakowanie krewetek małych
1 podwójna pierś z kurczaka
2 papryki czerwone
1 puszka fasoli czerwonej
ok 8 pieczarek
3 cebulki szalotki
1 ogórek zielony
1 opakowanie pestek dyni
ok 5 jajek
przyprawa do kurczaka
2 bagietki
bułka tarta, jajko do panierki
oliwa z oliwek, margaryna do smażenia
6 ząbków czosnku

dip:
200ml oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki octu balsamicznego
ok 2 łyżki miodu
3 łyżki musztardy sarepskiej

sól, pieprz do smaku

Piersi z kurczaka oczyścić, posypać przyprawą do kurczaka. Usmażyć na złoty kolor z obu stron. Ostudzić. Opanierować w rozbełconym jajku i bułce tartej.

Fasolę czerwoną odcedzić. Bagietkę pokroić na ukos. Jajka ugotować na twardo, pokroić w łódki, paprykę w paski.  Ogórka zielonego pokroić w plasterki, cebulę w drobną kostkę.  Pieczarki pokroić w plasterki.  

Na dwóch osobnych patelniach rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojone po 3 w drobną kostkę ząbki czosnku, wrzucić krewetki, smażyć kilka minut.

Składniki dipu wymieszać ze sobą.

Na talerzu ułożyć sałatę i szpinak, polać dipem, ułożyć pokrojone warzywa oraz usmażone krewetki. Lekka, smaczna kolacja

SAŁATKA MIX SAŁAT

1 opakowanie mix sałat
1/2 opakowania świeżego szpinaku
1 cebula szalotka
1 papryka
1 pomidor
1/2 ogórka zielonego
1/2 puszki fasoli czerwonej
sos winegret
sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano

 

Sałatę i szpinak umyć pod bieżącą wodą, wrzucić do miski. Fasole czerwoną odcedzić. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Paprykę, pomidora i ogórka zielonego pokroić w grubszą kostkę, zaś szalotkę pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dodać do sałaty i szpinaku. Połączyć z sosem winegret, przyprawić do smaku.

SAŁATKA Z AWOKADO

1 awokado
1 mała papryka czerwona
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1 średnia cebula
3 średnie pomidory
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1 mały jogurt naturalny
4 łyżki oleju
sok z 1/2 małej cytryny
sól, pieprz do smaku

 Kukurydzę i fasolkę odcedzić. Awokado, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.  Pietruszkę zieloną poszatkować.  

Jogurt naturalny wymieszać z olejem i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Warzywa układać warstwowo w półmisku: fasola, kukurydza, cebula, pomidory, awokado, papryka, posiekana zielona pietruszka. Polać z wierzchu sosem.  

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak