Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremy do ciast

Do przełożenia ciast wykorzystujemy różne kremy. Chętnie przedstawię te które uwielbiam.

Kremy używam do przełożenia ciasta lub na ich wierzch. Zazwyczaj są to kremy na bazie margaryny i jajek lub typowo śmietankowe. Lubię te przepisy gdyż mam je jeszcze od babci, a cenię sobie właśnie te z jej „babcinego zeszytu”.

KREM BUDYNIOWY

- 1/2 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny

Z 1/2l mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do 1/2 szklanki mleka dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń. Kremy do ciast

KREM CYTRYNOWY I (mocno kwaśny):
500ml śmietany kremówki
130ml soku z cytryny
Skórka otarta z 2 cytryn
100g cukru kryształ
1 śmietan fix
30g mąki ziemniaczanej
Ok 4 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek letniej wody

Sok z cytryny połączyć z cukrem, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 4 łyżkami zimnej wody i wlać do gotującego się soku z cytryn, zagotować i odstawić z palnika, nakryć folią spożywczą, by zabezpieczyć przed powstaniem kożucha. Zimny kisiel wstawić do lodówki na 1-2h. Śmietanę kremówkę ubić, na koniec oddając śmietan fix. Dodawać po łyżce kisielu cytrynowego cały czas ubijając. Na koniec żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach letniej wody, pozostawić na ok 5 min do napęcznienia. Kolejno rozpuścić ją w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej masy, w celu zahartowania i dodać do całości. Kremy do ciast

KREM CYTRYNOWY II:

1 litr wrzątku
1 szklanka zimnej wody
2 galaretki cytrynowe
3 budynie śmietankowe
2 kostki masła
skórka z otartej cytryny
2 łyżki soku z cytryny

We wrzątku rozpuścić galaretki cytrynowe. Budynie rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do galaretek, zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnej masy, cały czas ucierając. Pod koniec dodać sok i otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Kremy do ciast

KREM ŚMIETANKOWY: (głównie wykorzystywany przeze mnie do przełożenia tortów)

0,5 litra kremówki 36%
250 gram serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek letniej wody
2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach letniej wody, pozostawić na ok 5 min do napęcznienia. Zimną kremówkę ubić, dodawać serek mascarpone cały czas ubijając, pod koniec dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, w celu zahartowania i dodać do masy śmietankowej. Kremy do ciast

KREM Z KWAŚNEGO MLEKA:

1 szklanka kwaśnego mleka
1 szklanka cukru
1 margaryna
1 cukier waniliowy

Margarynę i cukier utrzeć do białości, kolejno dodawać po łyżce kwaśnego mleka (należy uważać aby się nie ścięło!). Kremy do ciast

KREM JAJECZNY:

3 jajka
12 łyżek cukru
2 kostki margaryny
1 kostka masła

Jajka ubić wraz z cukrem na zimno ok 10 min, po czym ubijać nad gorącą parą ok 5 min i kolejno kilka minut na zimno, masę jajeczna przestudzić. Margarynę wraz z masłem utrzeć, (najlepiej w makutrze). Dodawać po łyżce masy jajecznej, cały czas ucierając, dodawać delikatnie ucierając spirytus do smaku. Kremy do ciast

bietka 29.08.2017 15:11
jak dla mnie to każdy krem jest pyszny, a mój tato uważa że ciasto bez kremu to nie ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak