Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne gulasze - rozgrzewające dania do odgrzania

Gulasz przygotowujemy najczęściej z wieprzowiny, ponieważ jest łatwo dostępna, szybko mięknie oraz zawsze smakuje wyśmienicie w połączeniu z różnymi warzywami.

Gulasz przygotowujemy najczęściej z wieprzowiny, ponieważ jest łatwo dostępna, szybko mięknie oraz zawsze smakuje wyśmienicie w połączeniu z różnymi warzywami. Wieprzowina gulaszowa najczęściej składa się z łopatki i szynki. Do przygotowania delikatniejszego gulaszu możemy użyć drobiu czy też cielęciny, a w bardziej wykwintnej, chociaż trudniejszej i bardziej czasochłonnej wersji, wołowiny.
Mięso na gulasz należy najpierw obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, a następnie podlać wodą lub bulionem i dusić z ulubionymi warzywami np. cebulą , marchewką , pieczarkami czy też pomidorami. W okresie zimowym do gulaszu świetnie pasują warzywa kiszone i konserwowe.

Gulasz jest idealny do podania z ziemniakami, makaronem, kaszą lub pieczywem.
Nasyci i rozgrzeje. Warto posypać go świeżą zieleniną np. natką pietruszki, która dodatkowo wzbogaci danie o witaminy. Bez problemu odgrzejemy go po powrocie z pracy, a przygotowany dzień wcześniej stanie się bardziej aromatyczny i smaczniejszy.


Zapraszam na moje propozycje gulaszowe:


Gulasz wieprzowy z warzywami i czarnuszką
Składniki:
500 g szynki wieprzowej
300 g pieczarek
2 cebule
1 duża cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka chili
2 mięsiste pomidory
1 łyżka czarnuszki
sól, pieprz
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka smalcu
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Pokroić szynkę w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Cebulę pokroić w piórka. W garnku rozgrzać smalec przesmażyć mięso z cebulą.
2. Resztę warzyw umyć pokroić w kostkę, w tym paprykę chili posiekać drobno. Do mięsa dodać warzywa, chwilę przesmażyć razem. Składniki zalać wodą w takiej ilości by je tylko zakrywały. Dusić 20-30 min. (ewentualnie dolać wody). W między czasie doprawić solą, pieprzem oraz czarnuszką.
3. Mąkę wymieszać z paroma łyżkami zimnej wody oraz sosu, przelać do garnka, ponownie zagotować. Gulasz podawać z kaszą gryczaną lub inną ulubioną. Pasował będzie także gruby makaron.

Mięsne gulasze - rozgrzewające dania do odgrzania


Gulasz wieprzowy z warzywami na szynce
Składniki:
300 szynki wieprzowej
2 cebule
3 pomidory
5 pieczarek
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
250 ml sosu pieczeniowego (ja użyłam domowego pozostałego z pieczenia mięs)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz opcjonalnie w zależności od smaku dodanego sosu
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka smalcu
Przygotowanie:
1. Szynkę umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać smalec, smażyć szynkę na rumiano.
2. Warzywa umyć. Pomidory sparzyć obrać ze skóry , pokroić wraz z papryką w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać posiekać drobno. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki.
3. Do podsmażonego mięsa dodać warzywa, przesmażyć razem chwilę. Do gulaszu wlać sos pieczeniowy, 1/2 szklanki wody oraz wsypać natkę pietruszki. Doprawić wg gustu. Dusić pod przykryciem 25-30 min.
4. Mąkę połączyć z paroma łyżkami sosu, przelać do garnka, wymieszać. Zostawić 2-3 min na gazie.
5. Gulasz podawać z dowolnymi dodatkami.

Mięsne gulasze - rozgrzewające dania do odgrzania

Gulasz wieprzowo-cielęcy
Składniki:
300 g szynki wieprzowej
300 g mostku cielęcego
300 g pieczarek
2 cebule
2 marchewki
1 łyżka smalcu
0,5 l rosołu lub bulionu z kostki
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić w małą kostkę kostkę. Cebulę posiekać drobno. W garnku rozgrzać smalec , przesmażyć mięso z cebulą.
2. W między czasie pieczarki obrać, pokroić w plasterki, obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do mięsa dodać resztę warzyw, zalać bulionem. Dusić 30 min w między czasie doprawić sosem sojowym oraz przyprawami.
3. Chwilkę przed końcem duszenia mąkę wymieszać z paroma łyżkami zimnej wody oraz chochelką sosu-przelać do garnka, wymieszać, zostawić do zgęstnięcia.
4.Gulasz podawać z ziemniakami, kaszą bądź pieczywem.

Mięsne gulasze - rozgrzewające dania do odgrzania


Gulasz wołowy z ziemniakami
Składniki:
500 g wołowiny gulaszowej
3 cebule
3 marchewki
500 g pieczarek
500 g ziemniaków
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Wołowinę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w dużą kostkę. Obraną cebulę w piórka, pieczarki w ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, przesmażamy mięso, dodajemy cebulę oraz pieczarki, smażymy do odparowania większości płynów.
2. Do garnka wlewamy wodę, tyle by zakryła składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem 1,5 godziny na małym ogniu.
3. Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka, dolewamy wody ponad składniki. Dusimy kolejne 40 min pod przykryciem na minimalnym gazie.

Mięsne gulasze - rozgrzewające dania do odgrzania

Chłopski gulasz
Składniki:
500 g drobnej białej fasoli
500 g pieczarek
300 g słoniny wojskowej w przyprawach
2 kiełbasy śląskie
2 cebule
4 ogórki konserwowe
190 g koncentratu pomidorowego( 1 mały słoiczek)
2 łyżki pasty chili (ewentualnie sosu chili)
2 łyżki masła 82%
1 łyżka papryki wędzonej
1 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka soli czosnkowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień przełożyć ją do garnka wraz z wodą w której się moczyła, gotować do miękkości z dodatkiem masła.
2.Obrane pieczarki , cebulę ,ogórki, słoninę oraz kiełbasę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, podsmażyć słoninę. Gdy wytopi się tłuszcz dodać kiełbasę oraz cebulę, do podsmażonych składników dołożyć pieczarki z ogórkami. Smażyć całość do odparowania płynu, co jakiś czas mieszając.
3. Zawartość patelni przełożyć do fasoli, dodać koncentrat pomidorowy, pastę chili oraz przyprawy. Całość wymieszać, zostawić na wolnym ogniu kolejne 5 min od zagotowania.

Mięsne gulasze - rozgrzewające dania do odgrzania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak