Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomysły na czerwoną soczewicę

Soczewica czerwona jest najdelikatniejszą odmianą i gotuje się najszybciej ze wszystkich. Można przygotowywać z niej pasty, nadzienia czy podawać ją jako dodatek do sałatek i chleba.

Soczewica czerwona jest najdelikatniejszą odmianą i to ona gotuje się najszybciej. Można przygotowywać z niej pasty, nadzienia czy podawać ją jako dodatek do sałatek i chleba.

 

 

Pasta z łososia i czerwonej soczewicy

 

Pomysły na czerwoną soczewicę

 

 
350 g wędzonego łososia
2 szkl ugotowanej czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka
1 cebula
6 jajek ugotowanych na twardo
Do smaku:
musztarda
sól
pieprz
ostra papryka
 
Łososia rozgnieść widelcem na mniejsze kawałeczki ( usunąć ewentualne ości i skórę ), jajka, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę, a potem wrzucić do miski.
Dodać ugotowaną i zimną soczewicę oraz przyprawy do smaku i wymieszać pastę
Odstawić ją na pól godziny, aby smaki się przegryzły i podawać z pieczywem.
 
 
 
Zupa krem z czerwonej soczewicy
 
 
Pomysły na czerwoną soczewicę
 
 
200 g czerwonej soczewicy
1 marchewka
200 g kalafiora
1 biała część pora
2 ząbki czosnku
1 mała pietruszka (korzeń)
150 g żółtego sera
1 szkl wywaru warzywnego
1 puszka mleczka kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego
Do smaku :
sól himalajska 
pieprz czarny
chili
 
Soczewicę ugotować, odcedzić na sicie.
Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a ser na grubych.
Por posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
Kalafior ugotować.
W garnku umieścić olej kokosowy i wrzucić pora oraz startą marchewkę i pietruszkę.
Smażyć około 4 minuty, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę.
Wszystko podlać wywarem z warzyw i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
Następnie dodać kalafior, soczewicę i mleczko kokosowe, zagotować.
Na koniec dodać starty ser, wymieszać i doprawić do smaku.
Wszystko zblendować na krem (można dodatkowo przetrzeć przez sito).
Podawać ze świeżym koperkiem i dodatkowo można podać grzanki.
 
 
Zupa krem z czerwonej soczewicy i marchewki
 
Pomysły na czerwoną soczewicę
 
 
4 skrzydełka z kurczaka
5 dużych marchewek
150 g cukinii
1 korzeń pietruszki
2 nacie selera
2 liście pora
3 szk ugotowanej czerwonej soczewicy
1 l wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 łyżek słodkiej śmietany
Do smaku:
sól
pieprz

Skrzydełka ugotować razem z warzywami do miękkości na małym ogniu, posolić.
Gdy wszystko jest prawie miękkie dodać koncentrat i gotować dalej.
Potem wyjąć seler i por (jeśli chcecie możecie zostawić).
Mięso ze skrzydełek oddzielić od kości.
Do wywaru z warzywami, dodać mięso ze skrzydełek, soczewicę i śmietanę i zblendować zupę na krem.
Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Zupę podawać gorącą z koperkiem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak