Śniadanie jak wiemy jest najważniejszym posiłkiem dnia. Ale z różnych względów nie jadamy go codziennie. A to brak czasu, bo spieszymy się do pracy, szkoły, zaśpimy lub po prostu nie mamy ochoty. Często jest tak, że wspólne rodzinne śniadanie jemy zazwyczaj w weekendy lub tylko w niedzielę. I można wtedy przygotować coś smacznego, a zarazem prostego. Zapraszam Was po kilka szybkich pomysłów na śniadaniowe smakołyki.
Jajka w koszulkach na grzance
Składniki na jedną osobę
2 kromki chleba
2 jajka
sól do smaku
2 łyżki octu
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Omlet z grzybami i cebulą
350 g ugotowanych świeżych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki)
1 cebula
2 łyżka masła
8 jajek
sól do smaku
chili do smaku
pieprz czarny do smaku
1 łyżeczka mąki
4 łyżki mleka
masło do smażenia
natka pietruszki
Chlebowo jajeczne grzanki
Na jedną osobę:
2 kromki chleba
1 duże jajko
1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku
1 czubata łyżka drobno startego żółtego sera
2 łyżki mleka
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
chili do smaku
1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Pasta rybno jajeczna
5 jajek ugotowanych na twardo
1 wędzona makrela
1/2 pęczka szczypiorku
5 plasterków pora (jasna część)
15 g kiełków rzodkiewki
3 małe ogórki konserwowe
3 łyżki majonezu
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Pomarańczowe placuszki
2 duże pomarańcze
1 szk maślanki
2,5 szk mąki pszennej typ 500
2 duże jajka wiejskie
1 łyżka domowego cukru waniliowego
2 łyżki cukru białego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo :
cukier puder do posypania
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Jajecznica z warzywami
2 jajka
1/8 czerwonej papryki ( dużej )
2 łyżki masła
4 łyżki mleka
2 różyczki brokuła (jeśli małe to 4)
1/2 cebuli
1/2 pomidora
1 garść świeżego szpinaku
sól himalajska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku
Różyczki brokuła pokroić na kawałki, szpinak posiekać, a paprykę, pomidora i cebulę dowolnie pokroić. Na patelni roztopić masło i wrzucić wszystkie warzywa oprócz pomidora i szpinaku i podsmażyć. Następnie dodać szpinak i pomidory. Dodać przyprawy po czym chwile, smażyć. Jajka rozbełtać z mlekiem, wylać na warzywa i smażyć na małym ogniu do ścięcia się jajek, od czasu do czasu lekko mieszając. Podawać z dowolnym pieczywem.
Jajko sadzone w papryce
4 jajka
4 krążki czerwonej papryki
3 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
1 dymka ze szczypiorem
sól do smaku
4-5 łyżek oleju do smażenia
Dymkę posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, a następnie ułożyć krążki papryki.
Chwilę je smażyć po czym obrócić na drugą stronę.
W każdy krążek włożyć podzielony na 4 porcje pokrojony boczek.
Smażyć aż się lekko zarumieni.
Następnie na boczek wybić po jednym jajku, posypać posiekaną dymką i posolić (można też dodać pieprz).
Pokrywką zakryć patelnie, zmniejszyć ogień i smażyć jajka do ścięcia się białek.
Takie jajka podawać np. z ziemniakami, surówką z kapusty i maślanką.
To tylko kilka pomysłów na śniadanie, więcej znajdziecie w moich przepisach - zapraszam :)