Gruszki zawierają mniej kwasów organicznych takich jak: kwas jabłkowy, cytrynowy. Podobnie jak jabłka mogą być źródłem wielu witamin, chociaż stężenie ich jest mniejsze, niż w jabłkach. Warto jednak te ilości wykorzystać. Głównie jest to witamina C, następnie witaminy z grupy B i PP. Chociaż sole mineralne stanowią tylko 0,3 % ciężaru gruszki, to jednak nie można pomijać ich w znaczeniu dla zdrowia. Są to głównie sole potasu, fosforanu, wapnia i magnezu. I pod tym względem gruszki przewyższają jabłka. Ponadto gruszki zawierają związki żelaza, większe ilości błonnika i pektyn. Dlatego mają działanie regulujące pracę przewodu pokarmowego i wykazują wysoką skuteczność w problemach z wypróżnieniami.
Gruszki, to świetny owoc wykorzystywany do :
- ciast
- deserów
- lodów
- marynowane do mięs
- na kompoty
- dżemy
- soki
Zapraszam po kilka inspiracji
Rodzynkowe gruszki do ciasta
- 2 kg dojrzałych gruszek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
- 1,5 szk rodzynek sułtańskich
- 1,5 szk cukru żelującego
- 1/2 szk cukru zwykłego
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladowe ciasto z gruszkami
3 jajka
3/4 szkl mąki pszennej typ 500
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk oleju rzepakowego
1/2 szkl cukru
16 g cukru waniliowego
6 gruszek (nie za twardych i nie za miękkich)
cukier puder
Gruszki umyć, obrać i delikatnie usunąć gniazda nasienne zostawiając ogonki.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z obydwoma cukrami.
Następnie na najmniejszych obrotach, miksując dodawać po jednym żółtku.
Teraz resztę czynności wykonywać cały czas na najniższych obrotach.
Mąkę przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.
Następnie wlać olej i wymieszać ciasto.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą (ja użyłam tortownicy z silikonowym bokiem, więc posmarowałam tylko dno).
Ciasto wylać do przygotowanej formy, na środek wcisnąć jedną gruszkę i resztę wcisnąć koliście dookoła środkowej zostawiając odstępy.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto z gruszkami i budyniem
1 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl mąki tortowej
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
250 g margaryny
3 budynie waniliowe
1 l mleka
4 łyżki cukru
6 gruszek
cukier puder do posypania
2 łyżki mąki
W garnku zagotować 3/4 l mleka.
W 1/4 l rozmieszać budynie z czterema łyżkami cukru.
Gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszany budyń i energicznie mieszając gotować przez chwilę aż będzie gęsty.
Miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem.
Nadal ucierając dodawać po jednym jajku.
Potem dodać po 1/2 szkl obu mąk i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.
Następnie dodać drugą porcję mąk i proszku do pieczenia.
Blachę do ciasta o wymiarach 31x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papier wyłożyć 2/3 ciasta i rozprowadzić go po blaszce.
Gruszki obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę.
Posypać je dwoma łyżkami mąki, wymieszać i wyłożyć owoce na ciasto.
Na gruszki wyłożyć ciepły budyń i wyłożyć resztę ciasta, po czym rozprowadzić je po budyniu.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godziny.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Kroić, gdy będzie całkiem zimne.
Gruszki z żurawiną na zimę
gruszki
żurawina suszona
cukier
woda
Gruszki umyć, obrać i wkładać do słoików.
Następnie do letniej wody wsypać cukier do smaku i dokładnie wymieszać.
Wodą z cukrem zalać owoce, a potem wsypać do każdego słoika po czubatej łyżce żurawiny.
Zakręcić słoiki i wstawić do przygotowanego garnka z wodą.
Słoiki pasteryzować 15 minut od zagotowania się wody, a potem wyjąć je z garnka, wystudzić i odstawić w chłodne miejsce.
Gruszkowe babeczki
3 gruszki (twarde)
250 g mąki torowej
50 g mąki żytniej typ 720
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżki jogurtu greckiego
1/3 szk mleka
125 ml oleju
Piekarnik nastawić na temperaturę 175 stopni, a blachę do babeczek wyłożyć foremkami lub papilotkami.
Gdy piekarnik się nagrzewa przygotować ciasto na babeczki.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Do jednej miski wlać olej, wbić jajko, dodać mleko i jogurt grecki, wymieszać.
Do drugiej miski wsypać obie mąki, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać.
Następnie wrzucić pokrojone gruszki i znowu wymieszać.
Suche składniki wsypać do płynnej masy i wymieszać gęste ciasto.
Foremki napełnić ciastem i blachę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Babeczki piec 25 minut.