Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nashi i kilka pomysłów

Choć w Polsce jest mało znana warto ją poznać

No właśnie niektórzy z Was pewnie zastanawiają się co to takiego jest Nashi. A jest to gruszka chińska. W smaku przypomina gruszkę i ma wyczuwalne drobinki jak piasek. Jest jednak bardziej kwaskowa w smaku niż zwykła gruszka. Jest owocem nadającym się do jedzenia na surowo jak i po obróbce termicznej. Owoce są dość twarde, ale jak po zerwaniu poleżą kilka dni to robią się bardziej miękkie. Polecam Wam te owoce, bo są smaczne i zdrowe. Choć nashi pochodzi z Azji Wschodniej to w polskich warunkach świetnie rośnie i obficie owocuje. Zapraszam Was po kilka pomysłów na ten smaczny owoc.

 

Sałatka z nashi

Nashi i kilka pomysłów

 

1 mini sałata rzymska zielona
1/2 mini sałaty rzymskiej czerwonej
5 pomidorków koktajlowych
1 owoc nashi (chińskiej gruszki)
kilkanaście cienkich plasterków cukinii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 mała czerwona cebula
sól do smaku
ocet ryżowy do smaku
3 łyżki oleju ryżowego
cukier do smaku
pieprz do smaku

Sałaty umyć i osuszyć po czym porwać na kawałki.
Cebule obrać, opłukać i pokroić w piórka.
Plasterki cukinii podsmażyć z obu stron na odrobinie oleju i odsączyć na ręczniku papierowym.
Nashi obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
Pomidorki umyć i pokroić w plastry.
Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać do smaku przyprawy i wymieszać sałatkę.
Podawać po około pięciu minutach, gdy smaki się przegryzą.

 

Babeczki z nashi

Nashi i kilka pomysłów

 

2 owoce nashi
300 g mąki pszennej typ 500
2 jajka
3/4 szk mleka 3,2%
1/2 szk oleju rzepakowego
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g polewy deserowej w drażetkach
2 łyżki mleka
biała posypka do ciast

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub foremkami silikonowymi.
Przygotować dwie miski.
Do jednej wbić jajka, wlać mleko i olej i wymieszać.
Do drugiej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać.
Nashi obrać, opłukać i zetrzeć do mąki na tarce o grubych oczkach po czym wymieszać.
Do płynnych składników przełożyć sypkie i najlepiej za pomocą widelca wymieszać składniki dość szybko.
Ciasto rozdzielić do przygotowanych foremek.
Babeczki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu babeczki wyjąć i wystudzić.
Do rondelka wlać trochę wody, na rondelek postawić metalową miseczkę (nie powinna dotykać wody ), wrzucić polewę, wlać mleko i podgrzewając doprowadzić do rozpuszczenia się polewy i połączenia z mlekiem.
Miseczkę z polewą zdjąć z rondelka i każdą babeczkę zanurzać w polewie a następnie posypać posypką i układać gotowe babeczki na talerzu.

 

Marchewka z nashi i jabłkiem

Nashi i kilka pomysłów

2 średnie marchewki
1 duże winne jabłko
1 owoc nashi
cukier do smaku
kilka łyżek oleju rzepakowego

Marchew, jabłko i nashi obrać i umyć.
Do miski zetrzeć marchew na tarce o dużych oczkach, posypać cukrem i wymieszać.
Odstawić na 10 minut, potem zetrzeć do marchewki jabłko a nashi.
Dodać kilka łyżek oleju i wymieszać surówkę.
Podawać po kilku minutach, gdy smaki się przegryzą.

Habibi 09.10.2016 20:26
Uwielbiam nashi :))) Mój syn się na nich wychował, bo nie mógł jeść tradycyjnych gruszek (podobnie, jak ja) - od małego chrupał dzielnie te pysze i soczyste owoce :) Zawsze pytał w żartach, czy to gruszka, czy jabłko ;) Początkiem lat 90-tych nie był to owoc ogólnie znany i dostępny, ale w większych marketach się pojawiał dość regularnie. Za to teraz w każdym sklepie sieciowym jest dostępny bez problemu - na szczęście, bo bardzo lubię :)) Zwłaszcza dojrzałe i świeżutkie, kiedy są kruche, chrupiące i soczyste :) Mam sadzonki osobiście przygotowane, ale nie wiem jak będą rosły w przyszłości.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak