Zapiekanki makaronowe to świetny pomysł na wykorzystanie makaronu, który zostanie nam z obiadu. Oczywiście robiąc zapiekanki możemy ugotować świeży makaron. Dodać możemy co tylko mamy pod ręką a zapiekanka zawsze będzie smaczna. Warzywa, mięsa, grzyby, jajka to tylko kilka propozycji na dodatek do takiej zapiekanki. Możemy zrobić je na większej blaszce lub w małych foremkach czy kokilkach, wtedy ładnie się będą prezentowały i mamy większą pewność, że nasze pociechy takie zapiekanki zjedzą. Bo jak wiadomo z dziećmi ciężko bywa jeżeli chodzi o warzywa. A tak może się skuszą i zjedzą z apetytem. Zapiekanki makaronowe to szybka propozycja na obiad lub ciepłą kolację dla zabieganych. Jeśli chodzi o kształt i rodzaj makaronu to tu mamy pełną dowolność. Zapraszam Was po kilka inspiracji na to szybkie i smaczne danie.
Makaronowe babeczki
24 plastry wędzonego boczku ( lub 12 dłuższych )
250 makaronu pióra
1/3 puszki czerwonej fasoli
1/3 puszki kukurydzy
100 g cukinii
3 jajka
3 łyżki naturalnego jogurtu
50 g żółtego sera
1 czubata łyżka posiekanego koperku ( użyłam mrożony )
sól do smaku
pieprz do smaku
chili do smaku
zioła toskańskie do smaku
Makaron ugotować all dente i odcedzić, wystudzić.
Cukinię pokroić na cienkie plasterki ( ma być po 3 na babeczkę ).
Foremki dookoła obłożyć plastrami boczku.
W środek na stojąco rozdzielić makaron.
Między makaron wsunąć plasterki cukinii a następnie poukładać kukurydzę i fasolę.
W misce rozbełtać jajka, jogurt, koperek i przyprawy i powstałym sosem zalać zawartość foremek.
Blachę z babeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 minut.
Babeczki podawać na gorąco, ale również są smaczne na zimno.
Makaronowa zapiekanka a la mexikana
500 g makaronu rurki
1/2 dużej czerwonej papryki
1 brokuł
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 pęczek natki pietruszki
250 sera korycińskiego naturalnego
1 cebula
2 duże ćwiartki z kurczaka
2 łyżki przyprawy kuchni meksykańskiej
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku
pieprz kolorowy do smaku
350 ml słodkiej śmietany 18 %
4 duże jajka
3 łyżki oleju
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
Brokuła podzielić na różyczki a paprykę pokroić w paseczki i zblanszować we wrzątku z odrobiną soli i cukru, odcedzić.
Ćwiartki z kurczaka umyć, wytrybować i pozyskane mięso pokroić w kostkę, cebulę pokroić w półplasterki, a potem jeszcze na pół.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć, dodać cebulę oraz przyprawę meksykańską i jeszcze chwilę smażyć.
Usmażone lekko przestudzić.
Ser pokroić w kostkę, natkę posiekać a kukurydzę i fasolę odcedzić ( fasolę przepłukać ).
Jajka wybić do wysokiego naczynia, dodać śmietanę i przyprawy i wymieszać.
Gdy już jest wszystko gotowe wyłożyć makaron do większej miski, do makaronu wrzucić wszystkie przygotowane składniki ( trochę sera odłożyć ).
Wlać mieszankę śmietany i jajek i wszystko wymieszać.
Dowolną blaszkę lub naczynie do zapiekania cienko posmarować olejem i wyłożyć do naczynia zawartość miski.
Na wierzchu posypać odłożonym serem.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 40 minut w zależności od piekarnika.
Przed podaniem udekorować świeżą natką i podawać na gorąco.
Makaronowe tarteletki z kurkami
150 g makaronu spaghetti
150 g kurek (użyłam mrożonych blanszowanych )
1 czerwona cebula
3 duże jajka wiejskie
1/2 szk mleka 3,2 %
60 g żółtego sera
posiekany koperek do posypania
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz kolorowy do smaku
sól morska do smaku
chili do smaku
masło lub margaryna do wysmarowania foremek
2 łyżki masła do smażenia
Makaron ugotować all dente w osolonej wodzie i odcedzić. Schłodzić i potem przed nakładaniem do foremek przelać lekko wodą gdyby się skleił i ponownie odcedzić.
Foremki do tarteletek wysmarować masłem lub margaryną i nałożyć do nich makaron.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebule i podsmażyć a potem dodać rozmrożone kurki i smażyć 2 minuty.
Posolić i popieprzyć.
Tak przygotowane kurki wyłożyć na makaron w foremkach.
Do miski wbić jajka, dodać mleko, zetrzeć ser na drobnych oczkach i dodać przyprawy.
Wymieszać wszystko i łyżką rozlać na wszystkie foremki.
Posypać koperkiem (może być świeży lub mrożony ).
Tarteletki zapiekać 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Podawać na gorąco.
Makaron zapiekany
2 szk ugotowanego makaronu (u mnie świderki)
5 daktylowych pomidorków
1/5 czerwonej papryki
2 łyżki kukurydzy
2 łyżki czerwonej fasoli
50 g wędzonego boczku
60 g sera korycińskiego naturalnego (może być inny żółty)
2 jajka
3 łyżki mleka
sól
pieprz
ostra papryka
Pomidory, paprykę i boczek dowolnie pokroić.
Na małej patelni koniecznie z metalową rączką podsmażyć pokrojony boczek.
Następnie dodać pomidory (kilka zostawić na wierzch), paprykę i chwilę smażyć, dorzucić fasolę i kukurydzę.
Chwilkę zostawić na ogniu.
Potem podsmażone składniki przełożyć do miski z makaronem.
Jajka rozbełtać z mlekiem oraz częścią startego sera i przyprawami, wlać do miski i wymieszać.
Wszystko przełożyć z powrotem na patelnię, położyć na wierzchu odłożone pomidory i trochę kukurydzy, a także resztę sera, ale podzielić go na kawałeczki.
Patelnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
Wyjmując uważać, bo patelnia jest bardzo gorąca.
Podawać na gorąco.
Nadziewane muszle makaronowe
20dużych muszli makaronowych
2 szk sosu meksykańskiego
1/2 szk łagodnego ketchupu
50 g sera typu feta
Nadzienie :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 cukini
1 garść szpinaku
2 łyżki posiekanego koperku
1 pomidor
1 cebula
5 szparagów
4 łyżki kukurydzy z puszki
100 g sera typu feta
Do smaku :
sól
pieprz
papryka ostra
czosnek granulowany
W szerokim rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, w rzucić do rondla.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać do piersi i smażyć aż cebula się zeszkli a mięso podsmaży.
Pozostałe składniki oprócz sera pokroić w kostkę a szparagi na kawałeczki i dodać do podsmażonych składników razem z przyprawami.
Chwilę smażyć i wyłączyć ogień.
Zetrzeć na tarce ser i wymieszać nadzienie.
Ugotować makaronowe muszle ale nie do miękkości.
Na dno naczynia wylać sos meksykański wymieszany z ketchupem.
Każdą muszlę nadziać farszem i układać jedna obok drugiej na sosie.
Na koniec na muszle zetrzeć ser i delikatnie polać ketchupem.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Muszle podawać na gorąco.
Paprykowo makaronowe babeczki
500 g ugotowanego makaronu, np. świderki
1 duża cebula
1 biała papryka
1 czerwona papryka
1 pomarańczowa papryka
2 łyżki masła
1 łyżka zielonej czubrycy
3 szczypty pieprzu kolorowego
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki ostrej papryki
2 duże jajka
150 g żółtego sera
ketchup pikantny
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie papryki pozbawić gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, opłukać i także pokroić w kostkę.
Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją.
Potem wrzucić pokrojone papryki i dalej smażyć prawie do miękkości.
Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać, smażyć jeszcze minutę.
Lekko schłodzić zawartość patelni.
Do średniej miski wrzucić makaron, wbić jajka, wsypać proszek do pieczenia (dzięki proszkowi babeczki nie będą zbite i twarde a miękkie). Następnie wrzucić wszystko z patelni.
Wymieszać masę.
Blachę do muffinek wyłożyć foremkami silikonowymi.
Masę makaronową wyłożyć do wszystkich foremek i lekko ubić łyżką.
Na koniec zetrzeć ser i posypać nim babeczki.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć babeczki z formy i polać ketchupem (mój Kamilek zrobił z ketchupu kleksy ).
Babeczki podawać na gorąco.