Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki i kilka pomysłów

Owoce śliw są bogate w witaminy, są zdrowe a przede wszystkim smaczne.

Śliwki ze względu na swoje właściwości są polecane w codziennej diecie. Jednak ze względu na to, że jest to owoc sezonowy warto jeść śliwki codziennie. Najlepsze oczywiście będą na surowo gdyż mają wtedy najwięcej witamin. Owoce śliw są bogate w prowitaminy A, witaminy z grupy B i niewielkie ilości witaminy C. Sole mineralne w śliwkach to głównie sole wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Poszczególne odmiany śliw różnią się nieco pod względem zawartości każdego z tych składników.
Najwięcej żelaza zawierają węgierki, śliwki brzoskwiniowe, a potem renklody.
Najwięcej magnezu zaś posiadają węgierki, za to renklody nie mają tego pierwiastka prawie wcale. Śliwki już się pojawiły więc spożywajmy ich jak najwięcej.

Ja zapraszam Was po kilka inspiracji.

 

Śliwki z kandyzowanym aloesem i rodzynkami 

Śliwki i kilka pomysłów

2 kg śliwek (waga po wypestkowaniu)
3/4 szk rodzynek
100 g kandyzowanego aloesu
500 g cukru żelującego 2 :1

Umyte i wypestkowane śliwki wrzucić do garnka, wsypać cukier żelujący i dokładnie wymieszać, aby cukier pokrył śliwki.
Całość ciągle mieszając zagotować.
Potem dodać rodzynki, aloes i wszystko nadal mieszając gotować 5 minut.
Wyparzone słoiki napełniać konfiturą, szybko zakręcić zakrętki i ustawiać słoiki na kilka minut do góry dnem.
Potem odwrócić je, wystudzić i przenieść do zimnego i przewiewnego miejsca.

 

Alla murzynek ze śliwkami 

Śliwki i kilka pomysłów

 

4 jajka (rozmiar M)
1 budyń czekoladowy (proszek)
1 łyżka ciemnego kakao
4 łyżki mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
1/2 szk oleju rzepakowego
500 g śliwek węgierek
cukier puder do posypania
kakao rozpuszczalne do posypania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni.
Śliwki umyć, przeciąć na połówki i usunąć pestki.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm (u mnie z dnem ceramicznym i silikonowym bokiem) posmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Do miski wbić jajka, dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach kilka minut.
Potem wlać olej i jeszcze chwilę miksować.
Wszystkie suche składniki przesiać do miski z masą jajeczną i połączyć na gładkie ciasto bez grudek.
Ciasto wlać do tortownicy, na górze rozłożyć śliwki skórka do dołu.
Murzynka piec 40 minut.
Po upieczeniu i schłodzeniu oprószyć cukrem pudrem i kakao rozpuszczalnym.

 

Śliwka w boczku 

Śliwki i kilka pomysłów

 

6 suszonych śliwek
6 plastrów wędzonego boczku
3 włoskie paluszki chlebowe czosnkowe


Plastry boczku rozłożyć na desce do krojenia.
Na brzegu każdego ułożyć po jednej suszonej śliwce i zwinąć w roladkę.
Każdą spiąć przez środek wykałaczką.
Na suchej patelni podsmażyć roladki (tłuszcz się wytopi z boczku, więc nie trzeba dodawać żadnego oleju).
Usmażone wyłożyć na talerz i podać z paluszkami chlebowymi.

 

Knedle ze śliwkami 

Śliwki i kilka pomysłów


2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, obranych, przestudzonych i zmielonych
500 g mąki
2 jajka
śliwki umyte i wypestkowane (na 1 knedel 1 śliwka)
250 ml gęstej śmietany
cukier

Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na kulki dwa razy większe od orzecha włoskiego.
Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, na środku kładziemy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy dokładnie tworząc kulkę.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, knedle wrzucamy na wrzątek tak, aby swobodnie pływały.
Od wypłynięcia gotujemy na niewielkim ogniu prze 5 minut.
Po wyjęciu knedli na talerz polewamy śmietaną rozrobioną z cukrem i dekorujemy dodatkowo śliwkami.

 

Ekspresowe śliwki 

Śliwki i kilka pomysłów

2 kg śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu)
350 g cukru żelującego 3 : 1


Śliwki umyć, wypestkować i wrzucić do garnka.
Do śliwek wsypać cukier żelujący, dokładnie wymieszać.
Postawić na ogień i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
Gotować 5 minut, w razie pojawienia się piany mieszać już po zdjęciu garnka z ognia do momentu zniknięcia jej.
Gorącymi śliwkami napełnić wyparzone słoiki.
Szybko zakręcić słoiki i postawić je na kilka minut do góry dnem.
Potem odwrócić je i zostawić do wystudzenia.
Przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu.

 

Surówka z pomidorami i śliwkami

Śliwki i kilka pomysłów

1/4 główki świeżej kapusty
200 g pomidorków gruszkowych (czerwone i żółte)
6 śliwek
1 mała cebula
kilka łyżek posiekanego koperku
do smaku :
sól
cukier
pieprz czarny
ocet
olej

Kapustę poszatkować i lekko posolić, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Pomidorki umyć, pokroić na połówki i wrzucić do kapusty.
Umyte śliwki pokroić w półplasterki i dodać do miski z kapustą i pomidorkami.
Następnie dodać posiekany koperek i przyprawy i wymieszać surówkę.
Odstawić ja na kilkanaście minut do przegryzienia się smaków.

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak