Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsikowy zawrót głowy

Klopsy na obiad to bardzo smaczna propozycja.
Klopsy na obiad możemy podać z ziemniakami, ryżem czy makaronem lub ugotować pyszną zupę.
Kiedy mamy na nie ochotę to po prostu je robimy. Ale wbrew pozorom do klopsów nie dajemy byle jakiego mięsa, ma być przede wszystkim świeże. Najlepiej jak kupimy kawałek mięsa i sami go zmielimy, wtedy wiemy co jemy. Do klopsów możemy użyć wieprzowiny, wołowiny czy drobiu. Mogą być z jednego gatunku mięsa bądź mieszane. Co do sosu to też mamy pełną dowolność, robimy taki jaki lubimy. Ważne, żeby danie smakowało nam i naszym bliskim. Zapraszam po kilka inspiracji a po więcej do moich przepisów, myślę ze znajdziecie coś dla siebie.

 

Wieprzowe klopsiki w sosie warzywno-koperkowym

 

Klopsikowy zawrót głowy

NA KLOPSIKI:
1 kg łopatki wieprzowej bez kości
2 cebule
3 jajka (w zależności od wielkości)
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
2/3 szkl. bułki tartej
sól do smaku
pieprz do smaku
ok. 200 ml wody
opcjonalnie Kucharek w płynie do smaku

SOS:
ok. 2 l wody
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3/4 szkl. tartych warzyw (marchew, pietruszka, seler + por)
1/2 szkl. posiekanego koperku
1/3 szkl. posiekanego szczypiorku
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek granulowany do smaku
2 łyżki mąki (czubate)
200 ml słodkiej 18 % śmietany

W garnku zagotować wodę, dodać przyprawy bez warzyw i zieleniny.
Chwilę gotować. Mięso zmielić, dodać resztę składników i wyrobić masę.
Formować klopsiki i wkładać na wrzątek, gotować kilka minut a potem ugotowane klopsiki wyjmować łyżką cedzakową. Do wywaru wrzucić warzywa oraz posiekany koperek i szczypiorek i gotować kilka minut. Mąkę rozrobić ze śmietaną i odrobiną wody i zagęścić sos, zagotować. Do sosu włożyć klopsiki i jeszcze chwilkę gotować.
Podawać np. z ziemniakami i surówką.

 

Klopsiki z kuskusem w sosie pomidorowym

 

Klopsikowy zawrót głowy

Klopsiki:

600 g łopatki wieprzowej

2 jajka
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki kuskusu (suchego)
1 cebula
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/3 szkl. wody
sól do smaku
pieprz do smaku
Sos:
ok. 1,5 l wody
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki czerwonej czubrycy ostrej
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
koncentrat pomidorowy (ilość zależy od naszych upodobań)
150 ml śmietany 18 % (słodkiej)
1 płaska łyżka mąki

Klopsiki:
Mięso umyć i pokroić na kawałki.
Cebulę obrać, umyć i także pokroić na kawałki.
Mięso i cebulę wrzucić do rozdrabniacza, wlać wodę i wszystko zmiksować.
Masę mięsną wyłożyć na miskę, dodać pozostałe składniki na klopsiki i wyrobić masę.
Następnie uformować kulki (wielkość zależy od nas).

Sos:
Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować wodę.
Do wrzątku włożyć klopsiki i gotować na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie wyjąć klopsiki łyżką cedzakową na talerz.
Dodać koncentrat i wymieszać aż się rozpuści.
Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i zagęścić nią sos, zagotować.
Do sosu włożyć klopsiki i doprowadzić do wrzenia.
W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku i podawać po około pięciu minutach.

 

Mini klopsiki w sosie

 

Klopsikowy zawrót głowy

Na klopsiki:
500 g łopatki wieprzowej
2 jajka
2 łyżki kaszy manny
pieprz kolorowy do smaku
sól morska do smaku
Na sos:
1 czerwona papryka
1 cebula
600 g pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego z ziołami
1,5 szkl. bulionu (rosół)
kilka łyżek oleju
Do smaku:
sól morska 
pieprz kolorowy
pieprz cayenne
zioła włoskie
czosnek granulowany
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sos:
Pomidory (najlepiej swoje) i paprykę umyć, cebulę obrać i umyć.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną z olejem patelnię lub do rondla i podsmażyć.
Pomidory zmiksować.
Gdy papryka i cebula się zeszkli wlać bulion, pomidory, dodać przyprawy i koncentrat i dusić pod przykryciem kilka minut.
Następnie dodać posiekane zielone składniki i jeszcze chwilkę dusić po czym zdjąć z ognia.

Klopsiki:
Mięso na klopsiki umyć, włożyć do rozdrabniacza, dodać jajka oraz odrobinę soli i pieprzu i dokładnie rozdrobnić mięso.
Do mięsa dodać kaszę mannę i wymieszać masę.
W garnku zagotować wodę, można dodać kostkę bulionową.
Do gotującej się wody wkładać maleńkie porcje masy mięsnej (ja pomogłam sobie kulkownicą nabierając nią masę i wrzucając na wrzątek).
Klopsiki gotować 5 minut od wypłynięcia a potem łyżka cedzakową wyjąc je prosto do sosu.
Garnek z sosem znowu postawić na ogień i dusić całość jeszcze 5 minut.
Gotowe klopsiki podawać z makaronem.

 

Wiosenna zupa z klopsikami i kurkami

 

Klopsikowy zawrót głowy

Klopsiki:
500 g mięsa wieprzowego
2 jajka
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki wody
1 cebula
sól morska z pieprzem do smaku
sól morska ziołowa do smaku
chili do smaku
Zupa:
ok 2,5 l wody
2 czubate łyżki posiekanego koperku
1 op. bukiet jarzyn wiosenny
1/2 puszki kukurydzy
250 g blanszowanych kurek
6 ziemniaków
1 duża marchewka
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1 duży liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki
3/4 szkl. mleka 3,2%
Przygotowanie:
Mięso zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Dodać pozostałe składniki i wymieszać masę, w razie konieczności jeszcze doprawić. Do dużego garnka wlać wodę, dodać liść i ziele oraz trochę soli i pieprzu i zagotować ją. Masę mięsna formować w małe kuleczki i wrzucać na wrzątek. Gotować kilka minut a potem łyżką cedzakową wyjąć je na talerz. Obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew wrzucić do powstałego wywaru i gotować prawie do miękkości, potem dodać kurki, odsączoną z zalewy kukurydzę i bukiet jarzyn. Gotować kilka minut aż warzywa będą miękkie. Na koniec mleko wymieszać z mąką i zagęścić lekko zupę, zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Podawać po kilku minutach gdy wszystkie smaki się przegryzą

 

ZEWA 19.05.2016 13:45
Bardzo dziękuję za miłe komentarze i ciszę się, że są osoby korzystające z moich przepisów.
Maridka19 18.05.2016 16:07
Takie klopsiki to każdy by chciał na obiadek :) Znakomite i na pewno bardzo smaczne jak i reszta Pani przepisów z których często korzystam :)
jola91 18.05.2016 10:30
Klopsiki to najlepszy sposób na przekonanie dzieci do zjedzenia mięsa ;)
krokus 17.05.2016 20:08
Smacznie :) Klopsiki w moim domu moje chłopaki mogliby jeść codziennie :)
bietka 17.05.2016 17:19
same pyszne propozycje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak