W zależności od odmiany korzeń rzodkiewki jest w różnych kształtach, kolorach i rozmiarach. Może być okrągła lub podłużna, kolor od czerwonego, poprzez fioletowy, czarny do białego. Jest chrupiąca i ma niepowtarzalny lekko pikantny smak. W zależności od odmiany, poziom ostrości zmienia się od łagodnego do ostrego. Zielone liściaste są jadalne i nadają pieprzny smak.
Rzodkiewka jest bogata w kwas foliowy, witaminę C i antocyjany. Ponadto zawiera cynk, fosfor, wapń, potas, żelazo, mangan oraz witaminy z grupy B. Ma bardzo mało kalorii i jest praktycznie pozbawiona tłuszczu i cholesterolu.
Rzodkiewki są naturalnym diuretykiem. To sprawia, że są skuteczne w zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń dróg moczowych. Sok z rzodkwi pomaga leczyć uczucie pieczenia w czasie infekcji dróg moczowych.
Można je jeść na surowo (np. przystawki i sałatki) lub gotowane (składnik zupy). Aby zachować świeżość i chrupkość tego warzywa, zaleca się moczyć je w zimnej wodzie.
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna |
21 kcal |
Białko |
1,0 g |
Tłuszcz |
0,2 g |
Węglowodany |
3,6 g |
Błonnik |
2,5 g |
Właściwości rzodkiewki:
- dzięki potasowi, rzodkiewki pomagają obniżyć ciśnienie krwi;
- łagodzą bóle reumatyczne;
- pomagają przy problemach z nerkami, przyczyniając się do rozbijania i usuwania kamieni;
- łagodzą niestrawność;
- eliminują toksyny;
- ze względu na zawartość witaminy C regularne spożywanie rzodkiewki może pomóc w zapobieganiu infekcji wirusowych;
- zawartość błonnika sprawia, że rzodkiewki są szczególnie skuteczne w zapobieganiu i walce z rakiem jelita grubego;
- witaminy i składniki mineralne w rzodkiewce są idealne dla układu sercowo-naczyniowego - obniżają poziom cholesterolu oraz regulują ciśnienie i poziom cukru we krwi;
- rzodkiewki mają właściwości przeciwświądowe i mogą być stosowane jako skuteczne leczenie ukąszenia. Sok z rzodkwi również zmniejsza ból i obrzęk oraz łagodzi miejsce ukąszenia;
- są one doskonałym środkiem dezynfekującym, co dodatkowo chroni drogi oddechowe przed infekcjami;
- dzięki zawartości olejków goryczkowych rzodkiewka zwiększa apetyt.
Istnieje wiele powodów, dla których rzodkiewki są dobrym dodatkiem codziennej diety, ale poprawa układu odpornościowego jest jednym z najważniejszych. Pół szklanki rzodkiewki dziennie to prawie 15% dziennego spożycia witaminy C!
Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem
Składniki:
- rzodkiewka – 1 pęczek
- twaróg – 400 gram
- szczypiorek – 1 pęczek
- jogurt naturalny – 100-150 gram
- sól
- pieprz
Twaróg zmiksować razem z jogurtem do uzyskania jednolitej konsystencji. Rzodkiewkę umyć i pokroić w paseczki, szczypiorek posiekać. Następnie dodać całość do sera i dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Serek idealnie nadaje się na kanapki.
Sałatka z rzodkiewką
Składniki:
- rzodkiewka – 1 pęczek
- ogórek zielony – 1 sztuka
- szczypiorek – 0,5 pęczka
- jogurt naturalny – 200 gram
- sól
- pieprz
Rzodkiewkę i ogórka zielonego pokroić w plasterki. Dodać posiekany szczypiorek. Całość wymieszać z jogurtem naturalnym. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem
Składniki:
- serek wiejski - 1-2 opakowania
- rzodkiewka - 4-5 sztuk
- szczypiorek
- sól do smaku
- pieprz kolorowy – świeżo zmielony
Serek wiejski przełożyć do naczynia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Rzodkiewkę oraz szczypiorek pokroić i dodać do serka. Podawać np. z bagietką.