Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto - nie jedno ma imię

Pesto jest sosem pochodzącym z Genui w Ligurii na północy Włoch, tradycyjnie składa się z czosnku, bazylii, orzeszków piniowych, oliwy z oliwek i parmezanu, jego oryginalna nazwa to „pesto alla Genovese”

Pesto jest sosem pochodzącym z Genui w Ligurii na północy Włoch, tradycyjnie składa się z czosnku, bazylii, orzeszków piniowych, oliwy z oliwek i parmezanu, jego oryginalna nazwa to „pesto alla Genovese”

 

 

 



W ciągu ostatnich kilku dekad określenie pesto zaczęło odnosić się do wielu różnych przepisów, ale wszystkie mają podstawowy zestaw składników i technikę. Klasyczne pesto zwyczajowo wykonane jest z kruszonych orzechów piniowych, czosnku, bazylii, oliwy z oliwek i parmezanu. Do wykonania pesto można użyć moździerza miksera lub blendera.

Pesto można zrobić z praktycznie wszystkiego. Można użyć różnych nasion, orzechów, migdałów zamiast bazylii można użyć koperek, pietruszkę, szpinak, jarmuż rukolę lub inne zioła.


Istnieją dziesiątki wariacji pesto poniżej kilka z nich:

Jarmużowe pesto z nasionami konopi

Pesto - nie jedno ma imię

Składniki:

  • jarmuż - 2 garści
  • parmezan - pół szklanki
  • orzeszki piniowe - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • nasiona konopi - 2 łyżki
  • czosnek - 1 ząbek
  • sól morska - pół łyżeczki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki


Jarmuż umyć i dokładnie osuszyć. Wycisnąć sok z cytryny. Parmezan zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Wszystkie składniki umieścić np. w mikserze i zmiksować - nie długo wystarczy do momentu rozdrobnienia składników.  


Pesto z suszonych pomidorów

Pesto - nie jedno ma imię

Składniki:

  • suszone pomidory - 1 szklanka
  • parmezan - 3 łyżki
  • słonecznik - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sól morska - 0,5 łyżeczki


Parmezan zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Suszone pomidory pokroić na kawałki. Wszystkie składniki włożyć np. do miksera i zmiksować do momentu rozdrobnienia składników.


Pesto z rukoli

Pesto - nie jedno ma imię

Składniki:

  • rukola - 2 garści
  • czosnek - 1 ząbek
  • słonecznik - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • parmezan - 3 łyżki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sól morska - 0,5 łyżeczki


Rukolę umyć i osuszyć. Parmezan zetrzeć na najmniejszych oczkach. sok z cytryny wycisnąć. Wszystkie składniki umieścić np. w mikserze i zmiksować do momentu rozdrobnienia wszystkich składników.

Ola1984 22.11.2015 08:49
Jako miłośniczka domowego pesto mogę tylko napisać - bardzo tu smacznie ;) U mnie pesto gości kilka razy w miesiącu. Najczęściej z rukoli, pomidorów suszonych, jarmużu, szpinaki i natki pietruszki :) Tak trochę po polski, ale bardzo smacznie :) Mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak