Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewka - źródło zdrowia i urody

Jakie cenne właściwości w swoim składzie kryje marchewka? Jaki ma wpływ na nasze zdrowie i czy rzeczywiście jest witaminową bombą? Co możemy z niej przygotować?

Marchewka to rodzaj rośliny z rodziny selerowatych. Ta intensywnie pomarańczowa kuzynka selera o słodkim smaku, niesie w swoim składzie mnóstwo cennych wartości odżywczych i witamin, które doskonale wpływają na nasze zdrowie, a także sprawiają, że mamy piękną skórę oraz dobry wzrok.

Marchewka towarzyszy nam od najmłodszych lat. Jest jednym z pierwszych produktów wprowadzanych do diety dziecka, zaraz po mleku. Możemy jeść ją na surowo, a także przyrządzać z niej rozmaite potrawy. Kochamy soczyste, pomarańczowe surówki, marchewkę na ciepło skąpaną w pachnącym masełku, świeżo wyciskane soki, a także wilgotne i niepowtarzalne w smaku ciasta marchewkowe.

 

Marchewka to prawdziwa bomba witaminowa, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. A co niesie w swoim składzie?

 

  • Marchewka zawiera ogromną ilość prowitaminy A czyli beta - karotenu, który świetnie wpływa na kondycję i wygląd naszej skóry, ujędrnia ją i nadaje piękny koloryt. Prowitamina A zapewnia także dobry wzrok, mocne paznokcie, zwalcza wolne rodniki i zapobiega zakażeniom. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na beta - karoten, wystarczy, że każdego dnia będziemy jeść 10 dag marchewki;

 

  • Zawiera witaminę C, która podnosi odporność naszego organizmu, zwalcza wolne rodniki oraz wpływa na wytwarzanie kolagenu;

 

  • W jej składzie znajdziemy także witaminy z grupy B, które przede wszystkim dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;

 

  • Inne obecne w niej witaminy to cudowna witamina PP, która obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega chorobom układu krążenia; witamina K, która zapewnia nam mocne kości, zdrowe serce, działa antybakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo; witamina E - naturalny przeciwutleniacz, zwalczający wolne rodniki oraz zapewniający piękną skórę, włosy i paznokcie oraz witamina H czyli biotyna, która również dba o naszą urodę;

 

  • Marchewka to także bogate źródło składników mineralnych tj. żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, miedź, sód, kobalt oraz cynk;

 

  • Zawiera kwas foliowy, który odpowiada za prawidłowy podział komórek i jest niezwykle cenny dla kobiet w ciąży oraz tych, które ją planują;

 

  • Znajdziemy w niej także inozyt, główny składnik lecytyny, który zapobiega gromadzeniu się w wątrobie cholesterolu oraz tłuszczu. Badania wykazały, że osoby regularnie spożywające marchewkę o 40 razy rzadziej zapadają na raka wątroby;

 

  • Marchewka to także bogate źródło błonnika, który reguluje nasz metabolizm, dobrze wpływa na trawienie i zapobiega zaparciom;

 

  • Ten cudowny owoc zawiera także pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają trawienie oraz pomagają usuwać toksyny z organizmu.

 

Jak widzimy, marchew to prawdziwa witaminowa bomba! Jej regularne spożywanie przyniesie nam dobre zdrowie oraz nieskazitelną urodę! A jak ją jeść? Najlepiej na surowo, ponieważ wtedy zapewnimy sobie najlepszą wchłanialność wszystkich drogocennych składników. Możemy jeść przygotowane z niej surówki lub pić świeżo wyciśnięty sok.

 

Kto z nas nie kocha soczystej i słodkiej surówki z marchewki i jabłka?

 

Marchewka - źródło zdrowia i urody

 

To połączenie to klasyka, ale marchewkę możemy łączyć z rozmaitymi owocami oraz warzywami np. z korzeniem pietruszki. Pamiętajmy jednak, że przygotowując surówkę, warto dodać do niej odrobinę oleju, gdyż marchewka zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a ten dodatek zapewni ich prawidłowe przyswajanie. 

 

A może zdrowa i smaczna marchewka na ciepło? Oto wersja bez dodatku mąki...

Składniki:

- 0,5 kg marchewki
- łyżeczka masła
- sól morska
- cukier trzcinowy

 

Przygotowanie:

1. Marchewkę umyć, pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby przykrywała pokrojoną marchewkę. Wszystko doprawić solą i odpowiednio posłodzić cukrem trzcinowym.

Gotować do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości marchewki (najlepiej al dente).

2. Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości do miseczki dodać 2-3 łyżki marchewki, tyle samo wody z garnka i łyżeczkę masła. Wszystko zmiksować za pomocą blendera, a tak powstałą papkę dodać do garnka z odcedzoną marchewką, wymieszać i jeszcze raz zagotować.

 

A może mały deser? Upieczmy zdrowe, wilgotne i niezwykle smaczne ciasto marchewkowe z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich!

 

Marchewka - źródło zdrowia i urody

 

To będzie świetne rozwiązanie! Moja propozycja to delikatne, aromatyczne, zdrowe i bardzo smaczne ciasto marchewkowe wypełnione orzechami włoskimi i suszoną żurawiną. Ciasto jest lekkie i dietetyczne dzięki głównemu składnikowi, jakim jest marchewka oraz zastosowaniu cukru pudru, przygotowanego z cukru brzozowego (ksylitolu), zawierającego o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier.

* jeśli nie posiadamy ksylitolu, do przygotowania ciasta możemy użyć także cukru białego bądź trzcinowego.

 

A czego potrzebujemy? Oto składniki:

- 400 g marchewki
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 250 g cukru pudru (z cukru brzozowego)
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 1 spora garść orzechów włoskich

PRZYPRAWY:

- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 duża szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta soli morskiej
- ziarenka wanilii

 

Przygotowanie jest bardzo proste:

 

1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

 

2. Cukier brzozowy mielimy w młynku do kawy, aby przygotować cukier puder.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz cynamon.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

 

3. Następnie do suchych składników dodajemy jajka, olej rzepakowy, ziarenka z laski wanilii i wszystko mieszamy.

 

4. Do powstałej masy dodajemy utarte marchewki i jeszcze raz mieszamy.

 

5. Na sam koniec przygotowywania ciasta do masy dodajemy suszoną żurawinę oraz pokruszone orzechy włoskie.

 

6. Następnie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto (ciasto przez upieczeniem jest dość rzadkie).

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 - 45 minut.

* Przed końcem pieczenia, warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest właściwie upieczone.

 

7. Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

 

Jedzmy marchewkę, zarówno na surowo, jak i w postaci wielu rozmaitych połączeń kulinarnych - w wersjach słodkich oraz wytrawnych.

 

Marchewka to prawdziwa bomba witaminowa, która zapewni nam dobre zdrowie oraz nieskazitelną urodę! :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak