Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja przygoda z programem "Przepis dnia"

Dzięki portalowi DoradcaSmaku.pl doświadczyłam niesamowitej przygody kulinarnej i mogłam podzielić się swoim przepisem z szerszą publicznością w programie "Przepis dnia", w którym wspólnie z przesympatyczną Ewą Olejniczak przygotowałam pesto...
Dzięki portalowi DoradcaSmaku.pl doświadczyłam niesamowitej przygody kulinarnej i mogłam podzielić się swoim przepisem z szerszą publicznością na antenie TVP 1 w programie "Przepis dnia", w którym wspólnie z przesympatyczną Ewą Olejniczak - mistrzynią w świecie kulinariów, przygotowałam pesto w iście polskim wydaniu.
 
Pesto to element kuchni włoskiej, który pokochałam najbardziej. Przygotowuję je bardzo często z różnego rodzaju ziół, orzechów, serów i rozmaitych składników. Postanowiłam odejść od tradycji i przygotować pesto z wykorzystaniem polskich produktów i roślin tj. czosnek, tradycyjny oscypek wędzony, orzechy, natka pietruszki czy zdrowy, tłoczony na zimno olej z polskiego rzepaku. Serdecznie polecam wypróbowanie tej kombinacji, która dostarczy nam niesamowitych doznań smakowych.
 
 

Podziękowania

 

Serdecznie dziękuję portalowi DoradcaSmaku za niesamowitą kulinarną przygodę w programie oraz firmie Prymat, także za jej asortyment aromatycznych przypraw i produktów, które urozmaicają moją kuchnię każdego dnia. Dzięki nim każdy posiłek jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
 
Dziękuję także Ewie Olejniczak oraz całej ekipie telewizyjnej za wspaniały i miły czas podczas przygotowywania pesto oraz serdecznie polecam kolejne odcinki programu "Przepis dnia", w których możemy znaleźć niesamowite propozycje na przepyszne dania.
 
Pozdrawiam także blogerkę Wioletę Szczepańską, którą miałam okazję spotkać podczas nagrań i której życzę dalszych sukcesów oraz mnóstwa kulinarnych inspiracji.
 
Moja przygoda z programem

 

A dlaczego pesto w stylu polskim jest takie wyjątkowe? Pesto przeplata wiele smaków i aromatów, które w połączeniu tworzą niezwykłą harmonię i rozpieszczają nasze kubki smakowe. Ta kombinacja jest jedyna w swoim rodzaju, gdyż przeplatają się w niej nuty świeżości, wędzonki, słodkości miodu oraz musztardy kremskiej, a także wyrazistość polskiego czosnku i suszonej cebulki, która dodatkowo nadaje całości niepowtarzalnego smaku. Pesto idealnie komponuje się z makaronem i w tym wydaniu śmiało może konkurować z włoską tradycją. A jak je przygotować? Zapraszam do poznania składników i kolejnych kroków wykonania.

 

Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką

 

Moja przygoda z programem

Potrzebne składniki: 

 - 2 pęczki natki pietruszki 
- 70 g orzechów włoskich
- 70 g wędzonego oscypka
 - 3 ząbki polskiego czosnku
- 150 ml tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
-  2 łyżeczki musztardy kremskiej Prymat
- 1 czubata łyżeczka miodu gryczanego
 
 PRZYPRAWY:
 - 3 łyżeczki suszonej cebuli Prymat
- 1 szczypta mielonego kminku Prymat
- Pieprz czarny- MŁYNEK Prymat
- sól ziołowa Prymat
 
Przygotowanie:
 
KROK 1. Dokładnie umyte i osuszone liście natki pietruszki oddzielamy od grubych łodyg i przekładamy do naczynia.
 
KROK 2. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do momentu, aż zaczną wydzielać swój aromat. Podczas prażenia, mieszamy zawartość patelni i uważamy, aby nie przypalić orzechów.
Uprażone orzechy studzimy i rozbijamy je dokładnie w moździerzu lub rozdrabniamy je za pomocą rozdrabniacza.
 
KROK 3. Wędzony oscypek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
 
* Do przygotowania pesto, wybierajmy odpowiednio twardy ser.
 
KROK 4. Następnie do dużego rozdrabniacza przekładamy listki pietruszki, 3 ząbki czosnku oraz dolewamy część oleju rzepakowego. Wszystko miksujemy do momentu delikatnego rozdrobnienia ziół. Ważne aby, podczas miksowania nie doprowadzić do powstania jednolitej "papki", a jedynie odpowiedniego rozdrobnienia ziół (na talerzu kawałki pietruszki powinny otulać każdą makaronową sztukę).
 
KROK 5. Do rozdrobnionych ziół i czosnku dodajemy miód gryczany, musztardę kremską, starty oscypek, rozdrobnione orzechy, szczyptę mielonego kminku, suszoną cebulę, dolewamy pozostałą część oleju rzepakowego i dokładnie mieszamy lub miksujemy (dosłownie chwilę) dla odpowiedniego połączenia składników.
 
Całość doprawiamy solą ziołową oraz dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Gotowe pesto podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
 
PRZECHOWYWANIE: W przypadku przygotowania większej ilości pesto, należy przełożyć je do słoiczka, wierzch zalać dodatkową ilością oleju rzepakowego, zakręcić i przechowywać w lodówce.
  
Życzę wszystkim smacznego odkrywania różnorodnych odmian pesto i wypróbowania tego w polskim stylu!
Futka 05.10.2015 12:22
dziękuję :)
bietka 05.10.2015 10:44
gratuluję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak