Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajko – zdrowie zamknięte w skorupce

Dlaczego warto jeść jajka? Jakich wartości odżywczych nam dostarczają i jaki wpływ mają na nasze zdrowie? Czy jedzenie jajek rzeczywiście może powodować miażdżycę?

Jajko to samo zdrowie, a zamknięte jest małej w skorupce, którą warto rozbić. Kochają je dzieci oraz dorośli. Spożywamy je na miękko, na twardo, w postaci jajecznicy, omletu czy w surowej postaci jako kogel mogel. Jajka są niezastąpionym dodatkiem do naleśników, ciast, deserów, kotletów i rozmaitych wypieków. Są w naszej diecie od najmłodszych lat. A dlaczego tak chętnie je jemy?

 Jajka cenimy za ich smak oraz to, że możemy dzięki nim przyrządzić prawdziwe dzieła kulinarne. Ale jaki wpływ mają one na nasze zdrowie? Czy to prawda, że mogą doprowadzić do miażdżycy?

 

Jeszcze kilka lat temu taki pogląd był wszechobecny. Jednak wyniki najnowszych badań naukowych wskazują, że to nie cholesterol (znajdujący się także w żółtku jaja) ma największy wpływ na jego podwyższony poziom we krwi (a w konsekwencji miażdżycę), a nasycone kwasy tłuszczowe zawarte m.in. w mięsie, smalcu czy maśle. Co ważne, zawarta w jajku luteina zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu w naszym organizmie, przez co zapobiega chorobom układu krążenia. Zatem jajka możemy jeść bez obawy o nasze zdrowie - oczywiście z umiarem :)

 

A jakie wartości odżywcze kryją w sobie jajka? Zawierają:

 

 - Białko i to pełnowartościowe, w najłatwiej przyswajalnej przez organizm postaci, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko dodaje nam także energii i hamuje łaknienie - przez co doskonale wspomaga odchudzanie :).

 

- Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli A, D, E i K oraz witaminy z grupy B m.in. B12, B9 i B2.

 

- Kwas pantotenowy, który dodaje nam energii oraz korzystnie wpływa na układ krwionośny, nerwowy i pokarmowy. Kwas pantotenowy jest także niezbędny do prawidłowego metabolizmu cukrów, białek i tłuszczów.

 

- Luteinę mającą korzystny wpływ na nasze widzenie oraz chroniącą oczy przez szkodliwym promieniowaniem. Luteina zapobiega także odkładaniu się złego cholesterolu w organizmie, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia.

 

- Składniki mineralne tj. wapń, potas, fosfor, magnez, cynk, żelazo, selen oraz jod.

  

Jedzmy jajka na zdrowie! Zatem co dziś na śniadanie? Jajko na miękko? Omlet? A może jajecznica?

 

Jajko – zdrowie zamknięte w skorupce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak