Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekolada grzechu warta

Na samą myśl o czekoladzie mój umysł uspokaja się, nie od dziś wiadomo że czekolada poprawia nastrój i dodaje energii. Okazuje się również, że czekolada ma właściwości zdrowotne.

Dlaczego warto jadać czekoladę?

- związki zawarte w tym smakołyku wpływają na wysokość serotoniny we krwi – hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój

- w gorzkiej czekoladzie w 100 g jest aż 300 mg magnezu, który wspomaga nasz układ nerwowy a przy tym i nasz intelekt – poprawia koncentrację

- nie jest tak bardzo niebezpieczna dla zębów – zapobiega powstawaniu próchnicy. Czekolada ulega w jamie ustnej szybkiemu rozpuszczeniu przez co szybciej ją zjadamy i nie pozostaje dłużej na zębach aniżeli np. cukierki krówki

- zmniejsza ryzyko zawału serca, składniki zawarte w czekoladzie zapobiegają zatorom żylnym

- dobrze wpływa na nasze naczynia krwionośne, przeciwdziała tworzeniu się skrzepów

- powoduje wzrost poziomu przeciwutleniaczy, które to spowalniają proces starzenia się organizmu

Najbardziej zalecane jest jedzenie czekolady gorzkiej bo to ona właśnie zawiera najwięcej tych wszystkich aktywnych i cennych dla zdrowia składników.

czekolada

Co powinna zawierać tabliczka dobrej czekolady?

Podstawowymi składnikami są:

- proszek kakaowy (kakao)

- tłuszcz kakaowy (masło kakaowe)

Co oznacza „zawartość kakao”?

Jest to udział składników pochodzących z ziarna kakaowego – miazgi i dodanego masła kakaowego.  Im wyższy procent - tym lepiej.

W zależności od zawartości kakao czekolady można podzielić na:

- czekolady gorzkie – mają w sobie min. 60% miazgi kakaowej

- czekolady mleczne – zawierają min. 25% miazgi kakaowej

- czekolady białe – nie zawierają w składzie kakao

Korzystne właściwości czekolady zwiększają się wraz z wzrostem w niej zawartości kakao. Najzdrowsza jest czekolada gorzka, a najmniej biała – bo nie zawiera w sobie kakao a jedynie tłuszcz kakaowy, cukier i mleko w proszku.

czek2

Na rynku dostępne są czekolady nadziewane, czekolady z orzechami i inymi dodatkami np. chilli czy wasabi. I tu pojawia się pytanie, którą wybrać by była i smaczna i zdrowa. Najlepiej wybierać czekolady z orzechami, mamy do wyboru: pistacje, migdały, laskowe, albo czekolady, które w składzie mają i rodzynki, wiórki kokosowe i orzechy. Te nadziewane nafaszerowane są zbędną chemią, nie ma w nich składników naturalnych, taka czekolada nadziewana truskawkami ma w składzie tylko 1% truskawek!

Czasami warto się zastanowić przy zakupie czekolady: co jest ważniejsze – cena czy dobry smak i jakość.

 

Słodkich i czekoladowych chwil Wam życzę! 

Zapraszam na kilka propozycji z wykorzystaniem czekolady.

 

Karpatka z kremem czekoladowo-pomarańczowym (Przepis)

Krem do karpatki zrobiony jest na mleku zbożowym, mogą go jeść wszyscy z nietolerancją laktozy. Mleko zbożowe nie zmienia smaku kremu.

karpatka

 

Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką (Przepis)

Kruche ciastka wypełnione mocno czekoladowym kremem, podane z gruszką gotowaną w winie z przyprawami korzennymi. Niecodzienny smakołyk. 

tartaletki

 

Jaglane brownie czekoladowe z malinami - ciasto bezglutenowe (Przepis)

Kasza jaglana ma całe mnóstwo korzystnych dla zdrowia właściwości, świetnie zastępuje mąkę a tym samym mogą ją jeść wszyscy wrażliwi na gluten. Brownie jest przy tym bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne, wilgotne i pulchne.

Brownie

 

 Ciasto z czekoladowym musem (Przepis)

Czekoladowy mus a w nim mięciutki biszkopt, na wierzchu galaretka a w niej zatopione połówki moreli. Ciasto bardzo delikatne i kremowe.

Ciasto z musem

  

Czekolada do picia z karmelizowaną pomarańczą (Przepis)

Kto z nas nie lubi czekolady? Ja ją uwielbiam w każdej postaci. Moja propozycja to czekolada do picia, zrobiona na mleku ryżowym, z przewagą ciemnej czekolady. Słodyczy nadały karmelizowane pomarańcze, które można zajadać ze skórką. Prawdziwa jesienno-zimowa rozkosz :-)

czekolada do picia

 

Ifa 04.01.2016 17:20
Ja też uwielbiam czekoladę, ale staram się jadac tę ciemniejszą, ostatnio odkryłam pewnej firmy z dodatkiem granata! To dopiero rozkosz dla podniebienia :-))
bietka 01.01.2016 23:13
niestety, ale bardzo lubię czekoladę i wszystko co jest z nią związane :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak