Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z czekoladowym musem

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Mus czekoladowy

czekolada mleczna 100 g
czekolada gorzka 125 g
śmietana kremówka 400 g
serek mascarpone 250 g
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 9 g
morele z puszki 5-6 połówek

Lista składników

galaretka cytrynowa 1/2 paczki

Porada

Czekolada gorzka zawierała 60 % kakao.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z czekoladowym musem

1. Biszkopt: jajka powinny mieć temperaturę pokojową, rozdziel je na białko i żółtka. Białka ubij z cukrem na sztywno, dodaj żółtka, ubijaj aż masa będzie prawie biała. Przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo i delikatnie miksuj. Formę o śr. 19 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej biszkopt, ale nie zbierając resztek ciasta z dołu! (bo one mogą spowodować, że biszkopt opadnie). Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25-30 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kilka minut. Biszkopt wyłóż do góry nogami na czystą ściereczkę i oderwij papier. Pozwól mu całkowicie ostygnąć. Biszkopt okrój dookoła tak, by miał średnicę 15-16 cm. Włóż go na środek okrągłej formy o średnicy 24 cm.

2. Mus czekoladowy: przygotuj kąpiel wodną, na garnek z wodą ustaw miskę, podgrzej wodę, do miski połam czekolady i rozpuść je. Odstaw by całkowicie ostygły. W misce ubij śmietankę na pół sztywno, dodaj cukier puder i powoli miksuj, dodawaj po 1 łyżce mascarpone. Na koniec ubijania cienkim strumieniem wlewaj przestudzoną czekoladę. W miseczce, w 4 łyżkach zimnej wody, namocz żelatynę. Po 10 minutach przełóż taką napęczniałą żelatynę do garnuszka i podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia, żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki musu czekoladowego, wymieszaj razem a całość przelej do miski z musem.

3. Gotowy mus wylej na biszkopt i wyrównaj, mus powinien w całości zakryć biszkopt. Na wierzchu połóż połówki moreli. Ciasto wstaw na 1 godzinę do lodówki, by mus całkowicie zastygł.

4. Połowę galaretki rozpuść w 200 ml wrzątku, odstaw do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Tężejącą wylej na zastygły mus i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.05.2015 10:44
super deser :)
Mancia w kuchni 04.05.2015 09:09
ależ apetyczne ciacho!!!
Wiktoria29 03.05.2015 20:59
obłędne, świetny pomysł
MałaMi89 03.05.2015 13:27
Bez pytania częstuję się kawałkiem :) nie mogę się oprzeć :D
AgaS10 03.05.2015 13:04
świetne ciacho:0
Ola1984 03.05.2015 12:55
Fantastycznie wygląda :)
Aleksandra/Olcia 03.05.2015 12:48
idealne do niedzielnej kawki
Ania321 03.05.2015 12:48
ale pyszności :)
Krystyna32 03.05.2015 12:40
świetne ciasto
jagoda5913 03.05.2015 12:34
Super ciasto
dollce 03.05.2015 11:34
idealne ciasto do kawki ;)
Zdzisław 03.05.2015 10:42
takie słodkości lubię
engie23 03.05.2015 10:19
apetycznie wygląda
IZABELA29 03.05.2015 10:14
fajnie wygląda
bietka 03.05.2015 09:52
rewelacyjne ciacho :)
as28 03.05.2015 09:37
mniam mniam
Agnieszka-87-25 03.05.2015 09:24
ekstra ciasto
Betina#45 03.05.2015 09:24
twoje ciasto wygląda wspaniale ! i smakowicie ;)
dom-agi 03.05.2015 08:00
Ale apetyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak