Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Desery z miętą

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Desery z miętą

 

Dzisiaj kolejna odsłona mięty i kilka możliwości jej użycia, tym razem zachęcamy do przygotowania pysznych deserów z dodatkiem świeżej, orzeźwiającej mięty.

 

Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym Roberta Sowy

 Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Desery z miętą

Składniki dla 4 osób:

150 ml soku pomarańczowego

4 łyżki likieru pomarańczowego

300 ml śmietany

150 g słodkich jabłek

50 g suszonej żurawiny

50 g cukru

1 pomarańcza ze skórą

1 łyżeczka Cynamonu Prymat

1 laska Wanilii Prymat

3 płatki żelatyny

2 gałązki mięty

 

4 małe foremki (np. do sufletów)

 

Sposób przygotowania:

Robert Sowa poleca: Sok pomarańczowy i likier rozgrzać z 2 łyżkami cukru, odparować do 100 ml. Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Laskę wanilii, cynamonu i śmietanę dodać do syropu pomarańczowego, zagotować. Wyjąć wanilię i cynamon. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić w przygotowanym syropie i wystudzić, od czasu do czasu mieszając. Gdy śmietanka pomarańczowa zacznie się ścinać, przełożyć ją do małych foremek i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej trzy godziny.

Pomarańczę umyć, cienko ściągnąć skórkę i wycisnąć sok. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Żurawinę, jabłko, sok i skórkę pomarańczową rozgrzać w garnku z pozostałym cukrem i gotować na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Miętę umyć, osuszyć, oberwać listki.

Przy pomocy małego nożyka oddzielić krem od brzegów foremek i gotowy deser panna cotta ostrożnie zsunąć na talerzyki. Przed podaniem deser udekorować sosem żurawinowym i listkami mięty. 

 

 

Deser z truskawkami i crème brûlée Rafała Targosza

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Desery z miętą

 

Składniki:

Na kruche płatki:

35 g masła

35 g miodu

35 g cukru pudru

35 g mąki

Na crème brûlée:

500 ml śmietany 36%

165 ml mleka

6 żółtek

75 g cukru

1 laska wanilii

Dodatkowo:

200 ml śmietany 36%

500 g truskawek

6 gałek lodów waniliowych

cukier puder do posypania

listki mięty do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Rafał Targosz poleca:

Kruche płatki: Blachę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy z miodem, dodajemy cukier puder i mąkę. Mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Zwilżamy dłonie i nabieramy łyżeczką trochę ciasta. Rozklepujemy w rękach na bardzo cieniutki dysk i kładziemy na blachę. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni do zrumienienia. Wyciągamy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia.

Crème brûlée: żółtka ucieramy z cukrem. Śmietanę podgrzewamy z mlekiem i wanilią, a następnie zalewamy nią masę żółtkową. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy przez sitko do szerokiej formy z płaskim dnem. Przykrywamy folią aluminiową. Formę wkładamy do drugiej, większej foremki wypełnionej wodą. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 140 stopni aż się zetnie. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do zamrażalnika do całkowitego zmrożenia. Metalową obręczą wycinamy krążki kremu.

Na talerzu układamy krążek crème brûlée i przykrywamy kruchym płatkiem. Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru pudru i nakładamy na płatek. Przykrywamy drugim płatkiem. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Kroimy na cząstki. Układamy na drugim kruchym płatku. Przykrywamy trzecim, posypujemy cukrem pudrem i nakładamy na wierzch gałkę loda. Dekorujemy listkiem mięty.

 

Smacznego!

monikacz 10.10.2013 12:53
Wygląda smacznie
Doradca Smaku 08.10.2013 08:40
Zachęcamy do wypróbowania :)
bietka 02.10.2013 20:29
Ta Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym musi być pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak