Można z nich zrobić nie tylko pyszne desery, kompoty i konfitury, ale również podać do sałatek i jako dodatek do mięs. Zachęcamy do wypróbowania kulinarnych propozycji z wiśniami w roli głównej.
Krok 1 – polędwiczki wieprzowe z wiśniami
4 pokrojone na grube plastry polędwiczki wieprzowe
2 łyżki Przyprawy do wieprzowiny Prymat
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki miodu wielokwiatowego
50 ml wiśniówki
300 g wiśni z syropu
1 łyżka posiekanego imbiru
Mięta do dekoracji
Polędwiczki wieprzowe natrzeć przyprawą do wieprzowiny, oprószyć mąką i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Do rondelka wlać miód wielkokwiatowy i wiśniówkę. Dodać 300 g wiśni z syropu, 1 łyżkę posiekanego imbiru z odrobiną zalewy i gotować do zgęstnienia sosu. Polędwiczki ułożyć na półmisku, skropić sosem wiśniowym i posypać świeżą miętą.
Krok 2 – strudel jabłkowy z wiśniami
2 kg obranych, umytych i oczyszczonych z gniazd jabłek
300 g cukru
Cynamon mielony do smaku
300 g rodzynek
100 g masła
1 łyżka Bułki tartej Prymat
Cukier puder
Wiśnie
Jabłka pokroić w cienkie plasterki. Dodać 300 g cukru, cynamon wedle uznania i 300 g rodzynek, całość dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, wyrobić do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie posmarować olejem i odstawić na 20 minut. Ciasto rozciągnąć ruchem obrotowym na ręku, aż będzie przezroczyste (tak, jak ciasto na pizzę), a następnie rozłożyć je na posypanej mąką, płóciennej serwecie, skropić roztopionym masłem i posypać bułką tartą. Na cieście ułożyć farsz jabłkowy, zwinąć je używając serwety i przenieść na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel delikatnie posmarować roztopionym masłem i upiec na złoty kolor (ok. 20 minut w temperaturze 200°C). Po wystudzeniu strudel posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub na zimno ze świeżymi wiśniami.
Smacznego!