Aktualności Doradcy Smaku

original

Grillujemy!

Dziś na grilla proponujemy filet z łososia z czosnkiem i bazylią. Co powiecie na taką odmianę? Grillujecie ryby?

 

GRILLOWANY FILET Z ŁOSOSIA NORWESKIEGO Z CZOSNKIEM I BAZYLIĄ

 

1

 

Składniki dla 4 osób:

4 x 160g fileta z łososia norweskiego bez skóry i ości

 

Marynata

1 pęczek bazylii

2 całe główki czosnku 

Sok z dwóch cytryn

6 łyżek oliwy z oliwek

Świeżo Pieprz czarny mielony Prymat

Sól morska Prymat

 

1 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Czosnek przekroić wzdłuż na pół, każdy kawałek owinąć folią aluminiową i piec w temperaturze 175°C przez ok. 45 minut Po upieczeniu czosnek wycisnąć z łupinek i zmiksować z umytymi liśćmi bazylii, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Marynatę nałożyć na łososia, włożyć rybę do torebki foliowej i wstawić do lodówki na ok. 6 godzin. W czasie marynowania należy przekręcać torebkę, aby marynata równomiernie obtaczała łososia.

 

Przed rozpoczęciem grillowania zebrać z ryby nadmiar marynaty, a następnie doprawić ją do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

Bazyliowo-czosnkowego łososia ułożyć na tacce aluminiowej, podczas grillowania podlewać marynatą. 

Komentarze

Dodaj komentarz