Aktualności Doradcy Smaku

original

No to grillujemy!

 

 

Powodów do wspólnego grillowania jest całe mnóstwo. Z racji tego, że dzisiaj pogoda wyjątkowo sprzyja, zachęcamy do wspólnego ucztowania na świeżym powietrzu. Gdyby powód ten jednak nie wystarczył przypominamy, że dziś między innymi:

 

Światowy Dzień Kosmosu, Światowy Dzień Różnorodności kulturowej, Dzień Kadeta, ponadto imieniny obchodzą Antioch, Donat, Krzysztof, Polieukt, Piotr, Przecław, Rychez, Ryksa, Serapion, Teobald, Synezjusz, Tymoteusz i Wszemir.

 

 

A na grillu pięknie już pachnie pikantna pierś z kurczaka :)

 

 

1

 

 

Pikantna pierś z kurczaka podana na chrupiącej sałatce z sosem cesarskim, suszonymi pomidorami, kaparami i listkami świeżej bazylii

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

400 g piersi z kurczaka

Marynata:

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki posiekanego świeżego czosnku

2 łyżki Przyprawy do kurczaka pikantnej Prymat

Szczypta Pieprzu czarnego grubo mielonego Prymat

 

2     2 

 

4 żółte pomidory koktajlowe

4 czerwone pomidory koktajlowe

8 gałązek świeżego szczypiorku

4 gałązki świeżej bazylii

7 Kaparów Smak

300 g sałat sezonowych

100 ml sosu cesarskiego

8 dużych Pomidorów suszonych Smak

 

5    4 

 

Sposób przygotowania:

 

Piersi z kurczaka oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty.

Sałatę porwać, dodać do niej pokrojone w cząstki pomidorki koktajlowe i pokrojony w zapałki szczypior.

Mięso wyjąć z marynaty i piec na grillu po około 5 minut z każdej ze stron. Gotową pierś pokroić w plastry i ułożyć na sałatce, którą przed podaniem należy wymieszać z sosem cesarskim. Talerz udekorować suszonymi pomidorami, całymi kaparami i listkami świeżej bazylii.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz