Aktualności Doradcy Smaku

original

Dzień świętego Patryka

 

Ziele angielskie niczym Irlandia – wiecznie zielone. Wprawdzie tylko do momentu zbiorów z wiecznie zielonego drzewa korzennika lekarskiego, z którego uzyskuje się tę słynną przyprawę. Z kuchnią irlandzką ziele angielskie łączy również zamiłowanie do mięs, z którymi najlepiej się komponuje. Przyprawę tę stosuje się także do przyprawiania sosów, zup czy kiszonek. Dzisiaj za to idealnie połączyło się z kaczką faszerowaną bączkiem i wątróbką. Sprawdźcie sami :)!

 

 

Kaczka faszerowana z boczkiem i wątróbką drobiową

 

 Składniki dla 4 osób:

 

1 kaczka

200 g podudzi z indyka ze skórą

2 namoczone w mleku kajzerki

1 pokrojona w kostkę cebula

5 pokrojonych w kostkę plasterków boczku

100 g oczyszczonej i namoczonej w mleku wątróbki drobiowej

1 mały pęczek natki pietruszki

2 jajka

1 opakowanie Przyprawy do mięsa mielonego Prymat

1 opakowanie Przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat

Majeranek Prymat do smaku

¼ łyżeczki Ziela angielskiego mielonego Prymat

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Kaczkę umyć, oczyścić, natrzeć obficie przyprawą do drobiu po myśliwsku Prymat i odstawić do lodówki. Podudzia z indyka zmielić z odciśniętymi z mleka kajzerkami. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę i boczek, wystudzić. Wątróbki sparzyć, wystudzić i pokroić w kostkę.

Do zmielonego mięsa dodać cebulę i boczek, wątróbkę, posiekaną natkę pietruszki, jajka, przyprawę do mięsa mielonego, ¼ łyżeczki Ziela angielskiego mielonego Prymat i majeranek.

Przygotowanym w ten sposób nadzieniem wypełnić kaczkę, ułożyć w brytfannie, podlać wodą, przykryć folią aluminiową i piec ok. 2 godzin w temperaturze 160°C (można ją również piec w rękawie do pieczenia). Na ostatnie pół godziny zdjąć folię i zrumienić kaczkę na złoty kolor.

Podawać bezpośrednio po wyjęciu z pieca, krojąc na mniejsze porcje. Kaczka doskonale komponuje się z sosem owocowym.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz