Aktualności Doradcy Smaku

original

Dyniowe szaleństwo na koniec października

 

Racuszki z dyni i cukinii podane z greckim jogurtem i czerwonym kawiorem

 

Składniki dla 4 osób:

¼ obranej i oczyszczonej dyni

1 oczyszczona z nasion cukinia

2 jajka

100 g mąki pszennej

80 g pestek dyni

Kilka gałązek świeżego koperku

2 ząbki czosnku

Olej słonecznikowy do smażenia

250 g jogurtu greckiego

50 g kiełków groszku szparagowego

1 cytryna

Sól, pieprz czarny Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Dynię i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oprószyć solą, chwilę odczekać, a następnie odcisnąć zbędną wodę. Dodać jajka, mąkę, pestki dyni oraz posiekany czosnek i koperek, wszystkie składniki dokładnie połączyć i doprawić do smaku.

 

Na gorącej oliwie usmażyć okrągłe racuszki, a następnie ułożyć je na talerzach i podawać z kiełkami, greckim jogurtem, czerwonym kawiorem oraz cząstką cytryny.

 

1

 

 

 

 

Zupa krem z dyni z imbirem, kardamonem,

mlekiem kokosowym i świeżo siekaną kolendrą

 

Składniki dla 4 osób:

¼ obranej i oczyszczonej dyni

1 obrana marchew

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy z oliwek

400 ml bulionu warzywnego Kucharek

200 ml mleka kokosowego

100 ml białego wytrawnego wina

100 ml soku pomarańczowego

1 łyżeczka pasty sambal oelek

2 łyżki prażonych pestek dyni

Kilka gałązek świeżej kolendry

1 łyżka oleju z pestek dyni

Kardamon, curry, imbir, sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Dynię i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek połączonej z masłem. Dodać posiekany czosnek, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym, białym winem i sokiem pomarańczowym. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.

Gorącą zupę przelać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą, pestkami dyni i  skropić olejem z pestek dyni.

 

 

1

 

 

 

MAKARON SOBA Z PIECZONĄ DYNIĄ, SZAŁWIĄ, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SEREM PARMEZAN

   

Składniki dla 4 osób:

500 g makaronu soba

800 g obranej i pokrojonej w słupki dyni

4 łyżki oliwy z oliwek

2 posiekane listki świeżej szałwii

4 cienkie plasterki pokrojonej w paski szynki parmeńskiej

2 łyżki masła

2 łyżki tartego sera Parmezan

2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków piniowych

50 ml białego wytrawnego wina

Świeżo mielony czarny pieprz Prymat

 

Sposób przygotowania:

Dynię sparzyć ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić, a następnie dokładnie wymieszać z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170ºC (najlepiej jest piec dynię w naczyniu, w którym będzie można zrobić sos). Po wyjęciu z piekarnika przełożyć naczynie na gaz, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować.

Makaron ugotować al dente, a następnie odcedzić, pozostawiając odrobinę wody. Makaron dodać do sosu, zestawić z ognia, dodać masło, parmezan i delikatnie wymieszać. Całość doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem, każdą porcję posypać orzeszkami piniowymi. 

 

 

1

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    widzę,że Doradca podszedł do tematu bardzo profesjonalnie:)ja zostałam przy zdecydowanie prostszych i bardziej klasycznych przysmakach z DYŃKĄ. Następna elegancka kolacja z wykorzystaniem powyższych cudów dzięki

Dodaj komentarz