Aktualności Doradcy Smaku

4_fit-800-600

Grill w stylu wege. Czyli jak to zrobić?

Bardzo często zdarza się tak, że na grilla przychodzą wegetarianie. Powstaje pytanie, czy dla nich też można coś przygotować. Jak najbardziej! Choć każdemu grillowanie kojarzy się przede wszystkim z kiełbasą czy karkówką, to przecież to nie wszystko! Na grillu można przygotowywać również warzywa, wegetariańskie szaszłyki, a nawet owoce. Pamiętajmy też, że do mięsa zazwyczaj przygotowuje się różne dodatki. One również mogą się świetnie sprawdzać jako propozycje dla wegetarian.

Warzywa – pyszności na grillu

Warzywa z grilla to pomysł na danie nie tylko dla wegetarian, ale również dla wegan. Repertuar przysmaków możliwych do przygotowania jest naprawdę szeroki. Bardzo dobrze smakują bakłażan i cukinia z grilla. Przed wrzuceniem ich na ruszt dobrze jest je oczywiście pokroić w plastry, żeby szybciej się smażyły. Te warzywa same w sobie mają dość delikatny smak, dlatego dobrze jest zadbać o przyprawy. Znakomicie pasują do nich oregano, tymianek, pieprz i ostra papryka. Zawsze można też przygotować coś nieco bardziej złożonego – na przykład bakłażan nadziewany kaszą i soczewicą czy cukinię z grilla z serem pleśniowym. Na grilla nadają się także ziemniaki, pomidory i pory. Dobrym pomysłem jest też przyrządzenie na ruszcie kolb kukurydzy, które potem można obgryzać. Przed wrzuceniem na ruszt warto kolbę oczywiście umyć i oberwać z liści. Polecam również dodać nieco soli, pieprzu i ziół.

Sałatki – obowiązkowo na grillu

Sałatki znakomita propozycja na dodatek do grilla. Bardzo dobrze pasują do dań z rusztu, a przy tym są przeciwwagą dla tłustych i ciężkostrawnych smakołyków. Skorzystają na nich również wegetarianie. Sałatka może być także sycącym daniem. Takie składniki jak fasola, ziemniaki czy produkty sojowe sprawią, że będzie smacznym, ale i treściwym posiłkiem dla wegetarian i nie tylko!

Owoce – coś innego na grillu

Mogłoby się wydawać, że owoce niespecjalnie pasują do grilla, ale jest wręcz przeciwnie! Na grilla świetnie nadają się banany, jabłka, gruszki, brzoskwinie i ananasy. Owoce z rusztu to z pewnością znakomity pomysł na deser po grillowych daniach głównych. Można im zawsze dodać nieco słodyczy, np. wykorzystując ciepło z ognia do karmelizowania cukru. Świetnym i wyjątkowo atrakcyjnym deserem są banany z grilla nadziewane gorzką czekoladą . Przed położeniem na grilla trzeba je głęboko naciąć i włożyć do każdego kilka kostek czekolady. Na ogniu banany miękną, a czekolada rozpuszcza się, dzięki czemu można potem łyżeczką wybierać pyszny, gorący bananowo-czekoladowy mus. Coś pysznego! Polecam!

Grill to atrakcja dla jedzących mięso, wegetarian i wegan. Wszystko da się zorganizować tak, żeby każdy był zadowolony. Przygotowywanie dań bezmięsnych na grilla to świetna okazja, żeby spróbować nowych smaków i odkryć, że repertuar dań z rusztu może być naprawdę bardzo szeroki. Smacznego!

A po więcej grillowych inspiracji zajrzyjcie TUTAJ.

 

  szparagi4.[1]  

Roladki z grillowanego bakłażana

 

Sałatka z mozzarellą

 

Grillowane brzoskwinie z serem kozim

 

  szparagi4.[1]  

Bakłażanowe bruschetty

 

Deser z grillowanych bananów i pomarańczy

 

Sałatka z selera naciowego z mango

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    co jak co. ale sałatki do grilla muszą być obowiązkowo :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Grecka,Wiejska
  • 0
    ania
    Opublikowano

    anka1988

    wege też jest smacznie, wszelkie grillowane warzywa pycha!!

Dodaj komentarz