Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_55196625_xs

Nasyć się i rozgrzej potrawami z kaszy

Jest smaczna, sycąca i bardzo bardzo zdrowa. Coraz częściej na polskich talerzach zastępuje ziemniaki. Doskonale wypełnia głodne żołądki i rozgrzewa, więc docenić ją warto szczególnie podczas chłodów jesieni. Jest produktem bardzo wdzięcznym, bo świetnie smakuje zarówno wegetarianom w otoczeniu warzyw, jak i mięsożercom z każdym rodzajem mięsa. Kto jeszcze jest nieprzekonany do bohaterki tego tygodnia – kaszy, ten nie powinien się opierać, tylko wypróbować szybkie i proste potrawy z kaszy.

 

 

Na jesień i zimę jak znalazł

Kasze powstają z ziarna jęczmienia, owsa, prosa, ryżu, gryki, kukurydzy i pszenicy. Rodzaje rozdrobnienia pozwalają na mnogość zastosowań. Są kasze krupy – na przykład gryczana czy jaglana – czyli ziarna oczyszczone i w całości. Gotowane na sypko doskonale nadają się jako dodatek do mięs i warzyw. Kasze łamane są bardziej rozdrobnione – przykładem jest kasza gryczana krakowska. Wrzuć na osolony wrzątek garść ulubionej kaszy i po krótkim czasie ciesz się solidną porcją energii i witamin.

 

 

Chociaż kasza należy do kalorycznych produktów, to można ją jeść z czystym sumieniem. Jest cennym źródłem węglowodanów złożonych, które powinny być obecne w jadłospisie osób będących na diecie, a nawet osób z cukrzycą. Chociaż w 100 g kaszy odnajdziemy 320-370 kalorii, to jednak kasza nie tuczy. Oczywiście pod warunkiem, ze będziemy ją jeść bez tłustych dodatków. Ponadto kasze zawierają mnóstwo błonnika, który utrudnia przyswajanie tłuszczu z innych pokarmów. W kaszach jest sporo żelaza i białka, dlatego osoby niejedzące mięsa koniecznie powinny pamiętać o obecności kaszy w swoim menu.

 

 

Kasza jest prawdziwą skarbnicą zdrowia i bardzo prostym sposobem na zapobieganie różnym schorzeniom, w tym nadwadze. Gdybym chciał wymienić jej wszystkie zalety, musiałbym poświęcić im cały wpis. I w natłoku tych informacji umknęłaby najważniejsza. Kasza jest po prostu pyszna, a dzięki temu, że ma tak liczne odmiany, jestem pewien, że każdy wybierze coś dla siebie.

 


Ulubiona jaglanka – na słodkie śniadanie i wytrawny obiad

Moim zdaniem do najsmaczniejszych i najzdrowszych kasz należy jaglana. Co bardzo istotne, nie zakwasza ona organizmu jak inne kasze i jest lekkostrawna. Przed rozsmakowaniem w coraz bardziej popularnej jaglance zniechęcić może jej delikatnie wyczuwalna gorzkość. Jak jej uniknąć? Bardzo łatwo. Wystarczy przed ugotowaniem przepłukać ją gorącą wodą, używając sitka. Kasza jaglana jest dobra do obiadu – jako dodatek do mięsa czy warzyw. Według mnie jednak to kasza stworzona do śniadań. Wystarczy dodać do niej odrobinę cynamonu, posiekane orzechy i rodzynki bądź żurawinę – i już mamy przepyszne śniadanie, które oprócz smaku i potężnej dawki energii prosto z rana chroni przed ochotą na słodycze, która często dopada nas w trakcie dnia. Jeśli ktoś lubi, może zalać taki posiłek jogurtem lub mlekiem – w zależności od upodobań.

 

Polecam Wam moje ulubione przepisy z kaszą w roli głównej. Po powyższej lekturze chyba nie zdziwi Was, że kasza królować będzie na moim stole w trakcie tej jesieni, a także zimą. Jestem kaszoholikiem, a Wy?

 

       

Sernik z kaszą jaglaną

 

Kasza z jajem

 

Kaszotto z dynią i tofu

 

         

Gołąbki z kaszą

 

Kasza gryczana z brokułami

 

Pierogi z kaszą jęczmienną

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz