Aktualności Doradcy Smaku

ds04so4e06-r14-copy-1_007

Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem, Przepis z programu Doradca Smaku

Jestem przekonany, że naleśniki z farszem rosyjskim trafią w Wasz gust i będziecie się nimi zajadać nie raz. Nadzienie o kremowej konsystencji powstanie z mieszanki wędzonego twarogu, ugotowanych ziemniaków, aromatycznych ziół i przypraw ze specjalnym dodatkiem smażonej cebulki.

Polecam także ciekawy patent na przygotowanie wytrawnych naleśników. Do ciasta warto dodać bulionu grzybowego schłodzonego następnie mlekiem, co wyjątkowo dobrze skomponuje się z pikantnym ruskim farszem. Takie pyszne i sycące naleśniki to klasyczny przykład comfort food – jedzenia, które w błyskawiczny sposób poprawi Wasz humor. Sycące danie warto zbalansować zielonym akcentem w postaci podsmażonej kapusty włoskiej przyprawionej przyprawą do bigosu i dań z kapusty.

Składniki:

½ małej główki kapusty włoskiej
100 ml śmietany 18%
Do smaku: Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
Ciasto naleśnikowe:
125 ml bulionu grzybowego
½ szklanki mleka
1 szklana mąki pszennej
2 jajka
Olej rzepakowy

Farsz:
200 g ugotowanych ziemniaków
400 g wędzonego twarogu
Cebulka smażona Prymat
Olej rzepakowy
Do smaku: Pieprz ziołowy mielony, Koperek suszony, Sól morska Prymat

Sposób przygotowania:

Ciasto: bulion grzybowy rozpuszczamy w 125 ml wody, mieszamy z zimnym mlekiem, przelewamy do miski z mąką i mieszamy za pomocą rózgi. Wbijamy do jajka i całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na patelni (średnica ok. 27 cm) na niewielkiej ilości oleju.

Farsz: ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączmy je z pokruszonym w dłoniach twarogiem. Dodajemy cebulkę smażoną i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, suszonym koperkiem i solą. Farsz układamy na usmażonych naleśnikach, zawijamy w rulony i każdy kroimy na 4 części. Tak przygotowane naleśniki smażymy ponownie na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.

Z kapusty włoskiej odcinamy głąb, resztę szatkujemy i smażymy do zrumienienia na patelni z niewielką ilością mocno rozgrzanego oleju. W trakcie doprawiamy do smaku Przyprawą do bigosu i dań z kapusty.

Na talerz wykładamy łyżkę śmietany i na niej układamy porcję kapusty, a następnie kawałki naleśników. Danie możemy udekorować świeżym koperkiem i cienko pokrojonymi plasterkami rzodkiewki.

Komentarze

  • -2
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Szanowny Panie Proszę nie kaleczyć tradycji !! Pierogi ruskie są jedne i koniec, a jeśli pan chce sobie coś poudawać swoją fachowość, to proszę nazywać to coś pierogami Polana !!. Robienie takiego badziewia, to obelga dla mojej śp kochanej babci, która robiła prawdziwe pierogi.
  • 1
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    To nie pierogi tylko naleśniki Panie urażony, niech się czytać nauczy. Wyglądają smakowicie, napewno zrobię.
  • 1
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    A mi się ten przepis bardzo podoba, wgl jak wiekszość przepisów z programu. Aż chce mi się jutro iśc kupić co potrzebne i skosztować tych naleśników ! Pozdrawiam :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Ja takie naleśniki robię od kilku lat i to jest doskonały sposób na szybkie, i pyszne jedzonko:)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    gdzie kupię wędzony twaróg?
  • 0
    original
    Opublikowano

    krokus

    pyszne naleśniki, przepis na pewno wypróbuję
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Ja juz mam zakupione rzeczy,do tego dania .TYLKO nie dostałam wedzonego sera białego ,wiec zamieniłam na zwykły ser biały .I dzis bede robic.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Wędzony twaróg właśnie dzisiaj kupiłem w BIEDRONCE. Naleśniki już gotowe czekają na resztę rodzinki. BĘDZIEMY PAŁASZOWAĆ NA OBIADEK !!!
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Własnie zrobiłam , jakie to pyszne ! A jakie syte :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Szanowna/y "Pierogi Polana" nie wiem czy zauważyłaś, że danie nazwane jest "Naleśniki po rosyjsku..." więc nie wiem co ma to wspólnego z pierogami. Zapraszam do średniowiecznych ksiąg kucharskich. Pozdrawiam!!!! :)
  • 0
    mama-na-medal
    Opublikowano

    manuelka.iw

    Naleśniki trochę zmodyfikowano.Użyłam bryndza i pieczonych ziemniaczkow wyszły przepyszne.

Dodaj komentarz