Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_50273721_s

Poradnik spontanicznego grillowania

Czy jest jakaś pogoda, która może zniechęcić do grillowania?

Nie, bo Polak potrafi...

Na tak żartobliwie zadane pytanie można odpowiedzieć, że chyba tylko burza.  A i to może jedynie przesunąć grillowanie w czasie. Poza tym, od czego są tarasy, zadaszenia, altany...

Najlepszy w grillowaniu jest fakt, że można postawić na spontaniczność. Ewentualnie dla tych, którzy lubią być przygotowani na każdą sytuację – kontrolowana spontaniczność. Polska gościnność, z której tak jesteśmy dumni, czasem bywa utrudnieniem, szczególnie w kwestii tak swobodnych spotkań jak te przy grillu. Przecież nie zawsze trzeba ugościć „czym chata bogata”, gospodarz nie zawsze musi być panem sytuacji, a gospodyni dwa dni wcześniej zaplanować zakupy, by przyrządzić poczęstunek składający się z kilku potraw. Grill pozwala na pełen luz. Nie tylko wspólną zabawę i jedzenie, ale też wspólną organizację imprezy i menu. Nie trzeba zawsze zaskakiwać jadłospisem zgodnym z najnowszymi trendami i zastawiać stołu 15 różnymi potrawami na rodowej zastawie, aby było wesoło i smacznie.

Poradnik spontanicznego grillowania

czyli jak się przygotować, aby wypaść niczym perfekcyjna pani domu i się nie napracować:

1. Wyluzj!

Spotkanie przy grillu to nieformalna impreza. Najważniejszym zadaniem jest zachowywać się w pełni swobodnie, z luzem, bo to spotkanie towarzyskie przy smacznym jedzeniu. W takich sytuacjach jedyne, czego nie wypada to sztywne zachowanie. Narzekanie na słabe przygotowanie lub przepraszanie gości za każde niedociągnięcie na pewno nie pomoże. Często sami krytykując własne potrawy odsłaniamy to, czego goście często nigdy by nie zauważali.

2. Raz a dobrze!

Przed startem sezonu warto wybrać się na większe zakupy, które ułatwią spontaniczne grillowanie w pozostałe weekendy wiosny i lata. Co można kupić wcześniej na zapas:
- węgiel, brykiet, rozpałka – to podstawa, a do tego rzecz, która szybko się kończy. Czasem grillowanie przedłuża się z godzin popołudniowych do późnonocnych... wówczas szczególnie docenimy zapas węgla.
- papierowe talarze, kubeczki, sztućce, serwetki, tacki aluminiowe, duże worki na śmieci – obecnie asortyment jest niezwykle kolorowy, estetyczny, a sytuacja grillowa pozwala na taką niezobowiązującą formę jak papierowe czy plastikowe naczynia.
- przyprawy do grilla, marynaty, sosy sałatkowe, musztardy i inne dodatki o długim terminie przydatności do spożycia zawsze warto mieć pod ręką. Wystarczy kupić mięso i warzywa, by na szybko przyrządzić pyszne potrawy z grilla.

3. Angażuj towarzystwo!

Niegdyś goście przychodzili na gotowe – pięknie zastawiony stół, dania serwowane jak z zegarku lub restauracji, oczywiście przez panią domu we własnej osobie. Dziś spotkanie przy grillu zwykle odbywa się w gronie rodziny, przyjaciół lub dobrych znajomych. Wszyscy cierpią na brak czasu, zatem propozycja wspólnej organizacji tego typu spotkania nikogo nie zdziwi. Wystarczy rozdzielić role. Goście często sami wychodzą z propozycją, że coś przygotują lub kupią, z czego warto skorzystać i się nie krygować. Tak zorganizowanie impreza sprawi, że ubędzie nam obowiązków, a goście poczują się swobodnie. To także okazja do zaangażowania się, jak i zapewnienia gościom pełnego komfortu - także co do tego, że na spotkaniu pojawią się ulubione dania czy napoje.

Umiejętność przyjmowania pomocy bywa trudna, ale też potrafi ułatwić życie. Jeśli goście oferują pomoc w sprzątaniu po grillu, warto ją przyjąć. Sprzątanie to jedna z najmniej miłych czynności, a kiedy mamy kilka par rąk do pomocy, może trwać zaledwie kwadrans. 

4. Proste potrawy!

Potrawy z rusztu zawsze są smaczne, czy to zwykła kiełbasa śląska czy karkówka w towarzystwie musztardy i pieczywa. Niekoniecznie musimy zawsze zaskakiwać kolorowymi szaszłykami czy wykwintnymi potrawami wymagającymi wysiłku i czasochłonnego sposobu przygotowania. Czasem warto postawić na prostotę – sałatka grecka, pieczywo natarte czosnkiem, kiełbasa, karkówka czy skrzydełka to pewniaki. Mięso oczywiście najlepiej zamarynować choćby na godzinę, jednak dobry efekt zapewnią też mieszanki przypraw do grilla. Ich główną zaletą jest szybkość przygotowania oraz gwarantowany efekt. Mieszanka do grilla sprawi, że na pewno nie przesadzimy z pieprzem lub czosnkiem, a jednocześnie smak będzie świetny i idealnie skomponowany.

 

Polecam na spontanicznego grilla!

Chrupiące grillowane skrzydełka

Składniki dla 4 osób:
24 duże skrzydełka z kurczaka
200 ml sosu barbecue

Marynata:
Przyprawa do grill pikantna Prymat
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu worcester
½ łyżeczki świeżo mielonego Pieprzu czarnego Prymat
2 łyżki soku z cytryny



Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Umyte i oczyszczone skrzydełka naciąć na zgięciu, zamarynować i odstawić na ok. 4-6 godzin. Tak przygotowane skrzydełka piec na rozgrzanym grillu przez ok. 20 minut. Przed podaniem posypać prażonymi ziarnami sezamu i polać sosem barbecue.

 

Grillowane steki z karkówki wieprzowej

Składniki dla 4 osób:
4 x 200 g karkówki wieprzowej

Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
3 łyżki pikantnego ketchupu
Przyprawa od karkówki Prymat

Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone mięso lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zamarynować mięso i odstawić na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować z obu stron przez minimum 20-30 minut.

 

Sałatka grecka

Składniki dla 4 osób:
1 op. sera typu feta
1 sałata lodowa * opcjonalnie
1 ogórek
1 czerwona cebula
3 pomidory
2 żółte papryki
2 czerwone papryki
1 słoik Czarnych oliwek Smak
Oliwa z oliwek

Sos vinaigrette:
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
1 łyżka miodu wielokwiatowego
100 ml wody mineralnej
4 łyżki oliwy z oliwek
Sok z cytryny do smaku

Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny grubo mielony, Oregano Prymat

Sposób przygotowania:
Sos vinaigrette: musztardę łączymy z wodą, miodem i sokiem z cytryny. Powoli mieszamy, dodajemy stopniowo oliwę z oliwek, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ogórka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w półplasterki. Pomidora obieramy ze skóry, wycinamy gniazda, kroimy w kostkę lub półksiężyce. Ser feta kroimy w kostkę, a następnie polewamy oliwą i posypujemy oregano. Cebulę i oliwki kroimy w plastry. Sałatę lodową, jeśli dodajemy, rwiemy na małe kawałki i przekładamy do dużej miski.
Wszystkie składniki sałatki łączymy i polewamy przygotowanym wcześniej sosem vinaigrette.

 

Grillowane udka z kurczaka

Składniki dla 4 osób:

4 udka z kurczaka
150 ml oliwy z oliwek
Przyprawa grill ziołowy Prymat

Sposób przygotowania:

Z przyprawy i oliwy sporządzić marynatę, natrzeć nią umyte i osuszone udka. Tak przygotowane mięso pozostawić na kilka godzin. Następnie ułożyć udka na ruszcie i piec około 30 minut. Podczas pieczenia smarować pozostałą marynatą.

Komentarze

  • 0
    clipboard01
    Opublikowano

    Ola1984

    Mądre grillowanie to sztuka :) Jeśli się ją opanuje, dania z grilla to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Dodaj komentarz