Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc35_jablko_kalarepka_foto_krystian_szczesny_0078

Mój przepis na...: Sałatka z jabłkiem, kalarepą i prażonymi orzechami, odc. 35

Jeśli lubicie jeśli w sałatce coś Wam chrupie, to ta sałatka jest zdecydowanie dla Was! Chrupiący seler i kalarepka z rukolą, połączone ze słodkimi rodzynkami i smażonymi jabłkami w cynamonie. Proste, a tak nietypowe połączenie, które koniecznie musicie wypróbować.

Przygotowując taką sałatkę najlepiej zacząć od sosu, tak by składniki miały czas się połączyć ze sobą, w czasie gdy przygotowujemy resztę potrawy. Nasi użytkownicy uwielbiają sałatki, dlatego też Robert Sowa otrzymał pytanie od jednego z nich: "Jaki sos najbardziej pasuje do sałatek, w których jest dużo sałatek, m.in. sałata, ser i owoce?". Robert Sowa zarekomendował sos na bazie oliwy z oliwek i wody do sałatki opartej na serze pleśniowym, rukoli i gruszce. Zauważył jednak, że sos jogurtowo-majonezowy będzie pasował do sałatek np. z ziemniakami, serem, burakami i śledziem. 

http://www.doradcasmaku.pl/odcinek/6070/moj-przepis-na...-salatka-z-jablkiem-kalarepa-i-prazonymi-orzechami-odc.-35.html

Sałatka z jabłkiem, kalarepą i prażonymi orzechami

Składniki dla 4 osób:

2 jabłka

1 cytryna

3 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Prymat

Imbir mielony Prymat

2 łodygi selera naciowego

1 kalarepa

½ szklanki sparzonych rodzynek

1 pęczek rukoli

1 szklanka orzechów włoskich

1 pęczek szczypiorku

Cynamon mielony Prymat

Kilka Cebulek perłowych Smak

Sól morska Prymat

Pieprz czarny Prymat

 

Sposób przygotowania:

Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie.

Następnie przygotowujemy sos: w misce łączymy majonez, jogurt naturalny oraz opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego. Możemy doprawić świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Tak przygotowany sos odstawiamy na chwilę.

Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Następnie przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem, posypujemy cynamonem oraz imbirem i chwilę podsmażamy.

Obraną kalarepę kroimy w grube słupki. Seler naciowy obieramy i kroimy w ukośne plasterki. Szczypiorek siekamy. Do przygotowanej sałatki wrzucamy słupki kalarepki, plastry selera, ¾ szczypiorku, ¾ prażonych orzechów, ¾ rodzynek, rukolę oraz podsmażone jabłka. Na koniec dodajemy cebulkę perłową. Możemy doprawić solą morską i pieprzem czarnym do smaku. Całość mieszamy.

Sałatkę posypujemy z wierzchu resztą orzechów prażonych i rodzynek oraz szczypiorem.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz