Aktualności Doradcy Smaku

5

Mój przepis na…: Staropolskie ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, odc. 26

Trudno wyobrazić sobie ozorki wieprzowe bez aksamitnego, lekko ostrego sosu chrzanowego. Jest to klasyczny, ale sprawdzony sposób ich podania. Robert Sowa radzi jak przygotować ozorki według staropolskiej receptury. 

Wielu kojarzą się z okresem dzieciństwa, kiedy to pojawiały się na talerzu zawsze obowiązkowo z sosem chrzanowym. Nic dziwnego, ponieważ trudno wyobrazić sobie bardziej harmonijne połączenie.

Chociaż przyrządzenie ozorków w domu nie jest specjalnie trudne, to warto pamiętać o tym, aby gotować je tak długo aż będą miękkie. Jest to pierwszy krok do udanego dania – delikatnie rozpływającego się w ustach z wyczuwalną chrzanową nutą.

Czas gotowania ozorków można przeznaczyć na przygotowanie sosu chrzanowego, który jest zdecydowanie jednym z bardziej typowych dla kuchni polskiej. Warto do smaku doprawić go gałką muszkatołową i pieprzem białym.

Tak przygotowane ozorki wieprzowe można podawać m.in. z buraczkami a do dekoracji użyć natki pietruszki, która sprawi, że danie będzie prezentowało się bardzo apetycznie.

ozorki

Składniki dla 4 osób:
4 oczyszczone ozorki wieprzowe
1,5 l Rosołu z kury Kucharek
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany kremówki
3-4 łyżki Chrzanu tartego Smak
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
1 pęczek natki pietruszki (posypanie)
Sól ziołowa Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Buraczki tarte Smak

Sposób przygotowania:
Do większego garnka wlewamy 1,5 l gorącej wody i rozpuszczamy w niej 3 kostki rosołu z kury. Do rosołu przekładamy oczyszczone ozorki. Gotujemy przez około 1,5 godziny (do miękkości).
Przygotowujemy sos: czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem i masłem smażymy cebulę. Po chwili dodajemy czosnek i smażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, a następnie podlewamy kilkoma łyżkami rosołu z gotowania ozorków.Dodajemy 3-4 łyżeczki tartego chrzanu i doprawiamy solą ziołową. Wlewamy śmietanę kremówkę. Doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem. Pod koniec gotowania możemy dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki.Ugotowane ozorki kroimy na plastry. Podajemy je polane sosem chrzanowym z tartymi buraczkami. Danie posypujemy natką pietruszki.

Zapraszamy do oglądania programu "Mój przepis na..." codziennie od poniedziałku do piątku, o godz. 17.55, w telewizji POLSAT.

 

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Ja dałbym 12 kostek rosołowych! Im więcej tym lepiej, smaczniej i zdrowiej!
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Staropolska receptura na 100% zawierała w sobie kostki rosołowe. Już za Piasta bulion gotowano na kostkach "Kucharek" i doprawiano go solą ziołową "Prymat". Ku.., ku..., kucharz, ku... Przepis z jadłodajni prowadzonej przez staropolskiego Wietnamczyka. Pyszota! Ozorki gotowane w "jednej wodzie", bez jarzyn. Rewelacja! I to wszystko podane w misce jak dla psa. Cud, miód i wymioty!

Dodaj komentarz