Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc_4_fot_maciejpiorko-9747

Mój przepis na…: Pieczone gołąbki z kaszą pęczak, odc. 8

Pogoda wciąż jeszcze nie rozpieszcza, dlatego warto po powrocie do domu wprawić się w dobry nastrój za sprawą przepysznego jedzenia. To jeden z najlepiej sprawdzonych sposobów. Dzisiaj proponujemy talerz parujących gołąbków prosto z piekarnika wypełnionych soczystym i pachnącym nadzieniem. 

Czasem ilość przygotowań związanych z przygotowaniem gołąbków potrafi skutecznie odwieść nas od pomysłu ich zrobienia. A naprawdę warto, gdyż żadna wersja nie jest w stanie zastąpić tej domowej. Ponadto, gdy będziecie krok po kroku za radami autora przepisu, Roberta Sowy, sami zobaczycie, jak łatwo i sprawnie danie będzie gotowe. Proponujemy, by syty farsz z kaszy pęczak uzupełnić interesującym akcentem sera koziego oraz suszonych pomidorów. Liczymy na to, że gołąbki na stałe zagoszczą w Waszym jadłospisie. Gorące, soczyste i aromatyczne – jak zwykle dzięki szczypcie umiejętnie dopasowanych przypraw. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis. 

Składniki dla 4 osób:
6 pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
8 dużych liści kapusty
3 łyżki masła
Pęczek natki pietruszki
2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
3 jajka
200 g sera koziego
5 Pomidorów suszonych Smak
1l Rosołu z kury Kucharek
Gęsty jogurt naturalny
Olej rzepakowy
Do smaku: Papryka słodka mielona, Tymianek, Sól morska, Pieprz czarny Prymat

Sposób przygotowania:

Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Przyprawiamy solą morską i pieprzem. Chwilę smażymy. Następnie do pieczarek wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki czosnku i wlewamy olej. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy masło oraz dużą ilość posiekanej natki pietruszki. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.

Podsmażone pieczarki przekładamy do ugotowanej kaszy. Dodajemy jajka, pokrojony w kostkę ser kozi, pokrojone w paski suszone pomidory oraz 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Całość przyprawiamy tymiankiem, dużą ilością słodkiej papryki, solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy ½ rosołu. Na sparzonych liściach kapusty układamy farsz i zawijamy gołąbki. Gotowe gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy ściśle jeden przy drugim. Gołąbki zalewamy resztą rosołu. Pieczemy przez ok. 30 min w 160̊C. Upieczone gołąbki podajemy z jogurtem naturalnym.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    ania
    Opublikowano

    anka1988

    u nas gołąbki robi się z ryżem, z kaszą ciekawie, ale u mnie w domu mógłby być problem z ich przyjęciem przez domowników.

Dodaj komentarz