Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku: Sałata śledziowa

Doradca Smaku: Sałata śledziowa

Uwielbiane w Polsce śledzie to kolejna inspiracja Doradcy Smaku. Tym razem warto je wykorzystać do samodzielnie przyrządzonej sałatki, w której przenikną się zdrowe i świeże smaki. Ich interesującą kompozycję utworzą pomidory, fasolka szparagowa, jabłko, seler naciowy, sok z cytryny i ożywiające całość zioła: tymianek i majeranek. Porcja sałatki przysłuży się także naszemu zdrowiu.

Śledź to samo zdrowe – ma mało kalorii i może być stosowany w dietach. Ponadto jedząc go, poprawiamy pamięć i wzmacniamy serce. 

Składniki:
400g śledzia solonego
2 pomidory
150g fasolki szparagowej gotowanej
1 seler naciowy
1 cebula
1 jabłko
sok z 1/2 cytryny
Tymianek Prymat
Majeranek otarty Prymat
Pieprz kolorowy Prymat
10ml oliwy z oliwek
100ml śmietany 36%
Chrzan tarty Smak
Sól morska Prymat

Sposób przygotowania:

Śledzie płuczemy w wodzie około  15 minut.  Pomidory obieramy, wybierając tylko ich twardą cześć, którą kroimy w kosteczkę. Seler naciowy obieramy i wraz z fasolką szparagową -  kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w cienkie pióra. Na koniec obieramy jabłko, wydrążamy i kroimy w kosteczkę. Wszystko mieszamy ze sobą w misce i doprawiamy majerankiem, tymiankiem i pieprzem kolorowym.

W drugiej misce mieszamy ze sobą śmietanę, chrzan tarty i sok z cytryny. Tak przygotowany sos dodajemy do miski z warzywami i mieszamy, a na koniec lekko solimy.

Śledzie kroimy na skos w paski o grubości ok 2 cm. Układamy je na talerzu, obok dajemy sałatkę warzywną, skrapiamy oliwą z oliwek i tak podajemy. 

 

Futka 22.02.2016 10:40
Uwielbiam sałatki śledziowe. Ta prezentuje się niezwykle apetycznie :D
21.02.2016 08:11
sałatka super
21.02.2016 00:00
Widziałam w TV, wygląda apetycznie, jutro sobie zrobię, zawsze to jakiś nowy pomysł na śledzie, które uwielbiam :)
20.02.2016 17:24
Bardzo dobra ta sałatka. Apropo sałatek to smakuje mi jeszcze taka łatwiutka w wykonaniu: Biorę dwie zupki hinskie jedna lagodną drugą ostrą. Przypiekam na oleju drobno pokrojony w kawalki piersnik z kurczaka wraz z przyprawami z zupek hinskich. Makaron zalany wrzątkiem z zupek po chwili zlewam tak by zostal mi sam makaron. Potem mieszam makaron z przypeczonymi kawalkami piersnika. Mnieszam to wszystko z odrobinka pieprzu i soli oraz dodaje majonez wszystko mieszajac. Smacznego
19.02.2016 21:52
Pyszna, dziś zrobiłam, gorąco polecam :)
anka1988 19.02.2016 21:38
chętnie bym skosztowała.
bietka 19.02.2016 13:57
smaczna sałatka :)
Maridka19 19.02.2016 08:22
Na taką sałatkę to bym się skusiła. Pysznie sie prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak