Aktualności Doradcy Smaku

linguine-truflowe-z-zielonymi-szparagami-wedzonym-lososiem-i-pomidorami

Gotuj pysznie jak w restauracji!

Robert Sowa słynie nie tylko z tego, że świetnie i wykwintnie gotuje oraz podejmuje gości w swoich restauracjach, ale także z tego, że chętnie dzieli się swoją wiedzą i inspiruje innych. Dla wszystkich tych, którzy mieszkają zbyt daleko, by odwiedzić N31, prezentujemy kilka przepisów Roberta Sowy, w oparciu o które możecie we własnym domu wyczarować dania, którymi olśnicie rodzinę i znajomych.

Kuchnia Roberta Sowy jest pełna pysznych smaków, które rodzą się z połączenia świeżych i naturalnych produktów. Ich autor jest nie tylko gościnnym gospodarzem w swoich restauracjach, ale także popularyzatorem tradycyjnej kuchni. Swoją wiedzą dzieli poprzez telewizyjne programy oraz na stronach książek kulinarnych. Chce, by świadomość dobrej kuchni docierała jak najszerzej. Ci, którzy nie mogą odwiedzić mistrza w jego restauracji lub chcą po prostu odtworzyć jego smaki we własnym domu, mogą już dzisiaj zmierzyć się z jego propozycjami. Proponujemy Wam przyrządzenie potraw wprost z przepisów mistrza kulinarnego. Podobne odnaleźć można w oryginalnej karcie menu w Restauracji N31 (podlinkowane). Przekonajcie się, że nie jest to ani trudne ani także nie wymaga szczególnego nakładu pracy. Jak wyczarować obfity, cieszący oko i żołądek obiad dla rodziny lub przyjaciół?

Od przystawki po deser

Polecamy rozpocząć od sałatki cesarskiej, której kwintesencją jest świeża sałata rzymska oraz grilowany kurczak zamarynowany w pikantnej przyprawie do kurczaka. Smak sosu podkręci słona nuta anchois oraz dodatek startego parmezanu. Do całości dodajemy podsmażone na oliwie z czosnkiem pieczywo czosnkowe. Propozycja sprawdzi się także jako lżejsze samodzielne danie.

Jeśli są wśród Was miłośnicy pierogów, to tym razem warto zdecydować się na ich wykwintną wersję. Nadzienie z mięsa kaczki jest jednym z tych, które na naszych stołach pojawia się rzadziej. Marchew, seler, por dodadzą warzywnego aromatu i smaku, natomiast paryczka chili nuty pikanterii. Wyrafinowany korzenny charakter to z kolei zasługa odrobiny wina oraz przypraw, takich jak kardamon, imbir oraz garam masala. Do potrawy idealnie pasował będzie sos miodowo-balsamiczny z orzeszkami pinii oraz suszone pomidory i rukola. To na pewno znacznie więcej niż spodziewacie się od pierogów.

Jeśli natomiast preferujecie makaron, warto przyrządzić niezwykłą pastę – linguine truflowe z zielonymi szparagami oraz norweskim łososiem. Ta potrawa zachwyca prostotą i jest świetnym przykładem, że aby przygotować potrawę wykwintną, wcale nie trzeba spędzać w kuchni pół dnia. Ten rodzaj makaronu świetnie połączy się aksamitnym sosem na bazie serka mascarpone.

Słodkie zwieńczenie uczty

Jako ukoronowanie pysznego obiadu idealnie sprawdzi się pyszna tarta gruszkowa. Deser wprost rozpływa się w ustach – a to wszytko dzięki połączeniu soczystych gruszek oraz słodkiego migdałowego kremu, które zapieczone są na kruchym spodzie.

Warto czasem sięgnąć do przepisów mistrzów kulinarnych, takich jak Robert Sowa. Dodaje on do wydawało by się znanych potraw szczyptę własnej inwencji i fantazji – elementów, które pozytywnie zaskoczą niejednego smakosza. Przyrządzenie kompletnych posiłków, poziomem nie odbiegających od tego w restauracji, czasami bywa nieco czasochłonne, jednak w zasadzie każdy jest we własnej kuchni może sobie na to pozwolić. Nadadzą się na weekendowy obiad dla rodziny, romantyczną kolację we dwoje, a także spiszą się podczas wystawnego przyjęcia, gdzie szczególnie zależy nam na wywarciu dobrego wrażenia. 

 

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


SAŁATKA CESARSKA Z PIKANTNĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA I PŁATKAMI PARMEZANU

Składniki dla 4 osób:
400 g piersi z kurczaka

Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 op. pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat

1 główka sałaty rzymskiej
4 pokrojone w kostkę kromki pieczywa tostowego bez skórki
4 łyżki płatków parmezanu
1 łyżeczka zgniecionego czosnku
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka drobno startego sera parmezan
1 łyżka posiekanych filetów anchois
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego
Sól, biały pieprz Prymat, sok z cytryny do smaku
Ew. wystudzony bulion do rozrzedzenia sosu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać (najlepiej w zamkniętym słoiku), doprawić do smaku i schłodzić.

Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w połączonych składnikach marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Zamarynowane mięso usmażyć na patelni grillowej lub grillu.

Na dużej patelni podsmażyć czosnek z oliwą i kawałkami pieczywa tostowego do uzyskania złotego koloru. Liście sałaty ułożyć na talerzach, dodać pokrojone w plastry piersi z kurczaka, polać sosem i posypać grzankami czosnkowymi.  

Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Te pierożki z nadzieniem mięsa kaczki muszą być pyszne :)

Dodaj komentarz