Aktualności Doradcy Smaku

6489f14939dcfad3ae478ed2a5bc11eb03a0e5fe82c00b8c5bpimgpsh_fullsize_distr

Z warzywami korzeniowymi za pan brat...

Warzywa korzeniowe równie popularne... jak niepopularne. Z jednej strony znajdą zastosowanie w codziennej kuchni, znane od zawsze, obecne w kuchni babci i mamy... z drugiej natomiast nie kojarzą się z modną czy nowoczesną sztuką kulinarną. Ale im gotowanie staje się popularniejsze tym chętniej skłaniamy się do odkrywania niedocenianych produktów, choćby takich jak kasze, podroby czy właśnie warzywa korzeniowe. 

Znane, niedoceniane

Współczesny stosunek polskiej kuchni do warzyw korzeniowych najlepiej pokazał jeden z odcinków kulinarnego show konkursowego, gdzie na hasło „warzywa korzeniowe” kucharze zbledli... Niby wszyscy je znamy, jadamy regularnie, ale bez refleksji, a tym bardziej zachwytu.

Warzywa korzeniowe jak wskazuje nazwa to te, których jadamy części podziemne, czyli korzenie. Do warzyw korzeniowych należą marchew, pietruszka, chrzan, rzepa, czarna rzodkiew, seler, burak ćwikłowy. Do mniej popularnych należą: pasternak, maniok, salsefia, topinambur czy też skorzonera. Te ostatnie wracają do łask, a nawet trendów na nowe-stare produkty. Ich nazwy brzmią niemal poetycko, a to „kuzyni” pietruszki czy marchewki.

Zima to okres, kiedy często narzeka się na brak warzyw, a przecież mamy do dyspozycji całą paletę smaków warzyw korzeniowych, które jeśli są prawidłowo przechowywane, mogą cieszyć smakiem przez całą zimę.  

 

 Sałatka jarzynowa czy pieczone frytki?

Warzywa korzeniowe zwykle trafiają do bulionu. Kojarzą się z tradycyjną sałatką jarzynową, rybą po grecku i surówkami, a w przypadku buraczków – barszczem i ćwikłą. Ciekawym pomysłem, niedocenianym a prostym są pieczone warzywa korzeniowe. Taka pomysłowa forma frytek można posmakować także najmłodszym. Idealne do obiadu jako dodatek do sztuki mięsa! Nie trzeba już ani surówki ani ziemniaków. Można też dodać pokruszoną fetę i pożywna sałatka gotowa. Podane w takiej formie na kolację z dodatkiem np. dipu czosnkowego, będą ciekawym urozmaiceniem. Czym doprawić – można je przyrządzić np. na pikantnie z dużą ilością pieprzu i chili lub też ziołowo – trochę rozmarynu lub ziół prowansalskich nada odpowiedniego charakteru. 

Można też dodać czosnek lub paprykę słodką.  A co do soli – najlepiej sięgnąć po sól morską gruboziarnistą – dla efektu smakowego i wizualnego.

Równie warte uwagi są zupy kremy. A warzywa korzeniowe świetnie się nadają. Wystarczy połączyć marchew z mlekiem kokosowym, pietruszkę z selerem i np. serem pleśniowym, a buraki z pieczonym jabłkiem. To oryginalne pomysły jak wykorzystać tradycyjne warzywa korzeniowe.

Warto spróbować!

- Krem z topinamburu

- Frytki z topinamburu

- Marchew z sezamem

- Kaczkę nadziewaną żurawiną i topinamburem

 

Smaczne przepisy na dania z warzywami korzeniowymi w roli głównej znajdziecie również w naszej Galerii! 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Pieczony pasternak z chrupiącym żeberkiem, kaszanką i chipsem

Składniki dla 4 osób:

1 kg pasternaku
0,5 kg żeberek wieprzowych ugotowanych -oczyszczonych
2 szt. wiejskiej kaszanki
2 Jabłka
1 główka czosnku
0,5 l oleju rzepakowego
1 doniczka tymianku
20g mąki pszennej
200g masła ekstra 82 % tł.
Rosół warzywny Kucharek
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Przyprawa do ziemniaków Prymat
Czosnek granulowany Prymat
Sól morska gruboziarnista Prymat
100 ml octu balsamicznego mocnego

Sposób przygotowania:

Pasternak obieramy i płuczemy, a następnie suszymy. Połowę tniemy na mandolinie na plasterki wzdłuż dłuższego boku, natomiast z drugiej połowy wydrążamy/formujemy nożem beczułki.

Cieniutkie plasterki smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, następnie odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Gotowe beczułki wkładamy do rondelka dodajemy czosnek rozłupany, tymianek masło i podlewamy wywarem delikatnie zakrywając nasz pasternak, przykrywamy papierem i dusimy do miękkości - doprawiamy solą - przed pieczeniem.

Jabłka kroimy na cząstki i karmelizujemy na patelni. Żeberka wkładamy do wywaru, w którym się gotowały. Przyprawiamy pieprzem i czosnkiem. Obsmażamy je następnie na patelni na złoty kolor, podlewamy octem balsamicznym i redukujemy. Dodajemy zimne masło i glazurujemy boczek. Kaszankę kroimy na mniejsze plasterki obtaczamy w mące i smażymy na chrupko na mocno rozgrzanej patelni.

Układamy na talerzu.

Z racji tego, że przepis jest wieloskładnikowy proponujemy podać je w dużym i głębokim naczyniu (pamiętając o tym, żeby miało finalnie czyste ścianki). Wymieszane żeberka z pasternakiem, jabłkami i kaszanką będą się ciekawie prezentować w takim wielkim naczyniu, z którego może się stołować cała rodzina naraz.

Komentarze

  • 0
    p41-2
    Opublikowano

    Futka

    Kocham takie warzywne frytki - są najsmaczniejsze! :D
  • 0
    dsc_0422
    Opublikowano

    monikaT83

    Ja też uwielbiam warzywa korzeniowe,szczególnie buraki :)

Dodaj komentarz