Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku: Mielony zapiekany z ziemniakami

Doradca Smaku: Mielony zapiekany z ziemniakami

Nazwa tej potrawy brzmi pospolicie, lecz jest bardzo przekorna. Co zrobić można z ziemniaków i mięsa mielonego, aby z talerza nie wiało nudą? Sprawdźcie koniecznie dzisiejszy zjawiskowy przepis na przepyszne mięso mielone zapieczone w foremkach.

Potrawa jest nie tylko pyszna i idealnie napełnia żołądki chłodną porą. To także niebanalny pomysł na to, by zapiec ze sobą mięso mielone z ulubionymi przez wielu ziemniakami – lecz nie tylko.  Aby potrawa nabrała wykwintności polecamy użycie wołowego mięsa mielonego. Soczystości i dodatkowych smaków dodadzą pomidory, cebula i czosnek. Aromatyczna posypka z sera gruyere do dopełnienie perfekcyjnego charakteru. 

Składniki:
700 g ziemniaków
500 g wołowiny mielonej
2 pomidory polskie
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g sera gruyere
0,5 l mleka
30 g masła
20 ml oleju
Liść laurowy Prymat
Tymianek Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, zalewamy je zimną woda, solimy, dolewamy trochę mleka i gotujemy.

Kroimy w kostkę pomidory, cebulę, czosnek. Olej rozgrzewamy na patelni, kładziemy na nią czosnek i cebulę. Następnie pomidory dodajemy na patelnię z dwoma listkami laurowymi. Smażąc to na patelni, delikatnie rozgniatamy pomidory, doprawiamy  tymiankiem. Następnie dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i zielem angielskim. Mięso gotujemy na patelni 5-7 min, aż mięso nie będzie surowe, ale nie rozgotowane.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zgniatamy robiąc purée. Dodajemy jeszcze masło i odrobinkę mleka i ugniatamy to z ziemniakami. Małe foremki smarujemy masłem. W pierwszych foremkach układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę mięsa i znów warstwa ziemniaków. Na wierzchu układamy jeszcze trochę masła. W drugich foremkach kładziemy warstwę ziemniaków, warstwę mięsa i układamy na samym wierzchu ser gruyere. Foremki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni aż ser się roztopi, a przekładaniec będzie gorący.

Po tym czasie foremki wyciągamy z piekarnika i danie jest gotowe do podania.

20.01.2016 18:16
Szału nie robi
13.01.2016 18:49
Danie szybkie, łatwe i bardzo dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak