Aktualności Doradcy Smaku

ds.s03e34_kpk_012_fit-800-600

Doradca Smaku: Wytrawne muffinki z papryką i boczkiem

Muffinki w wersji wytrawnej są świetną propozycją na przekąskę podczas spotkania w gronie przyjaciół, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy pałaszowali je z rodziną, przed telewizorem. Papryka i boczek to składniki treściwe, sprawiające że kilkoma takimi muffinami można się najeść. Niespodzianką jest dodatek sera gruyere.

Ser gruyere, którym proponujemy urozmaicić muffinki, to szwajcarski, farmerski, tradycyjny, niepasteryzowany ser o orzechowo-pikantnym posmaku. Harmonię smaku uzupełni dodatek słodkiej papryki i pieprzu ziołowego.

Potrawę polecamy nie tylko dlatego, że jest bardzo pyszna, ale także ze względu na to, że jej sposób przygotowania jest niezwykle prosty i co ważne, nie zabiera wiele czasu.

Składniki:

70 g boczku
60 g masła
1 jajko
20 g świeżych drożdży
150 ml mleka
60 g mąki pszennej
3 różnokolorowe papryki
60 g sera gruyere
Oliwa z oliwek

Do smaku: Papryka słodka mielona, Pieprz ziołowy, Sól morska Prymat

Boczek oczyszczamy ze skóry i kroimy w drobną kosteczkę. Rumienimy na rozgrzanej patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Gotowy boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i odkładamy do ostygnięcia.

W garnku rozpuszczamy masło. Jajko wbijamy do miski i rozkłócamy, dodajemy drożdże rozpuszczone w odrobinie mleka (ok. 3 łyżki), mąkę oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Gdy drożdże zaczną pracować, wlewamy do miski podgrzane mleko oraz szczyptę soli i mieszamy.

1/2 z każdego koloru papryki kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z przestudzonym boczkiem i startym serem. Doprawiamy do smaku słodką papryką i pieprzem ziołowym. Łączymy z ciastem drożdżowym. Ciastem wypełniamy wysmarowane olejem foremki na muffinki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180̊C przez około 20-25 minut.

 

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczne muffinki :)

Dodaj komentarz