Aktualności Doradcy Smaku

ds.s03e23-kpk_010_fit-800-600

Doradca Smaku: Quiche ze szpinakiem i boczkiem

Quiche to nic innego jak słona tarta. Pyszna, sycąca i dosłownie rozpływająca się w ustach. Dzisiejsza propozycja od Doradcy Smaku jest zainspirowana bardzo popularnym rodzajem quiche „Lorraine”, dla którego bazą jest boczek, cebula oraz royal z jajek i śmietany. Kolorowym i bardzo zdrowym urozmaiceniem, jest spory udział świeżego szpinaku.

We Francji quiche dostępny jest w prawie każdej piekarni.

Quiche ze szpinakiem i boczkiem

Kruche ciasto:

250 g mąki pszennej
125 g masła
60 ml wody
1 jajko
Szczypta soli

Farsz:

250 g wędzonego boczku
150 g świeżego szpinaku
3 cebule
3 jajka
200 ml mleka
200 ml śmietany 36%
Kilka Suszonych pomidorów Smak
Oliwa z oliwek

Do smaku: Pieprz biały mielony, Sól ziołowa, Zioła prowansalskie, Sól morska Prymat

Ciasto kruche: przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy wodę, jajko oraz szczyptę soli i szybko wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dokładnie dno i boki wysmarowanej masłem formy i ponownie wkładamy do lodówki. Gdy piekarnik będzie nagrzany do 190°C, wyjmujemy formę z ciastem i nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię aluminiowa lub papier do pieczenia, a na wierzch wysypujemy równomiernie suchą fasolę lub groch. Dzięki temu spód nie będzie się podnosił w trakcie pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury na około 25 minut. Na 5 minut przed wyjęciem usuwamy folię lub papier wraz z fasolą i kontynuujemy pieczenie.

Farsz: na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na nim posiekaną w piórka cebulę. Przyprawiamy białym pieprzem, solą ziołową oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy pokrojony w niewielką kostkę boczek i chwilę smażymy. W razie potrzeby można dodać olej lub oliwę. Na drugiej patelni rozgrzewamy mocno niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy połowę szpinaku, chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając, przyprawiamy solą oraz pieprzem czarnym, a następnie przekładamy na sitko do odsączenia. To samo robimy z drugą połową szpinaku.

Przygotowujemy masę śmietanowo-jajeczną: Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy, dodajemy mleko, śmietanę, odrobinę soli oraz pieprzu białego. Mieszamy na jednolitą masę.

Odsączony szpinak mieszamy z boczkiem oraz cebulą oraz ½ masy śmietanowo-jajecznej. Farsz wykładamy równomiernie na podpieczone kruche ciasto. Następnie stopniowo zalewamy go pozostałą masą jajeczno-śmietanową. Pomidory suszone kroimy w cienkie plastry i dekorujemy nimi wierzch.

Wstawiamy na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190̊C. Tartę możemy podawać na gorąco lub na zimno.

Komentarze

  • 0
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    zjadłabym :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    własnie robię zobaczymy
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    zrobiłam krok po kroku wyszła doskonała

Dodaj komentarz